Program


Jegytípusok


1 800 Ft - 2 500 Ft
2 jegytípus

Aktuális előadások


Jegyvásárlás

Leírás

Két monumentális mű, keletkezésük mágikusan kapcsolódik egy ikonikus balettművész, Ida Rubinstein alakjához, aki többek között e két művel is áldozott a közösségi emlékezetnek.

Műsor:

Sztravinszkij: A tündér csókja – Divertimento

Debussy: Szent Sebestyén vértanúsága, L124

Közreműködik:

Rendes Ágnes, Bódi Marianna, Kovács Annamária, Schöck Atala – ének

Ráckevei Anna – próza

Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté)

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Kovács János

Sztravinszkij - A tündér csókja /Divertimento/: Ida Rubinstein, a „sudár, szép Aphrodité” a 20. század fordulóján balett-tánc művészetével újjai köré csavarta, majd leteperte a világot. A jómódú művésznő 1928-ban megbízta Igor Sztravinszkijt, hogy komponáljon balettet az akkor harmincöt éve elhunyt Csajkovszkij tiszteletére. Végeredmény: a tündér csókja. Sztravinszkij a műben szabadon használja Csajkovszkij zongoradarabjait és dalait – Andersen meséjének, a jégkirálynőnek a cselekményére építkezve. A darabban megvan a Csajkovszkijra jellemző szellemesség és báj, de közvetlen dallamidézetek nélkül. A virtuóz és táncos elemek finom neoklasszikus "fűszerezésben" jelennek meg. A darab váratlan, mint egy vicc csattanója.

Debussy - Szent Sebestyén vértanúsága, L124: A Szent Sebestyén Claude Debussy késői alkotóperiódusának nyitánya. A darab szövegkönyvét Gabriele d'Annunzio olasz költő jegyzi, misztériumjátéka különös módon vegyíti az ókeresztény vallásos misztikát a Krisztus működését követő első századok keleti Adonisz-kultuszával és az erotikával. Szent Sebestyén vértanúságának története d'Annunzio számára az extázis e három forrásából állt össze. Főhősét úgy ábrázolja, hogy a mártír egyidejűleg képviseli önmagát, a keresztre feszített Jézust és a szépséget megtestesítő, eltemetett és megsiratott Adoniszt. D'Annunzio az Orosz Balett egyik előadásán látta meg és fedezte fel magának Gyagilev egyik sztárját, Ida Rubinsteint. Az ő számára, ennek a rendkívül igéző, különös szépségű és sokrétű tehetséggel megáldott művésznek írta misztériumát. Koncertpódiumon leggyakrabban narrátorral interpretálják az előadást. A szövegmondó erősen kivonatolva, csak a legfontosabb momentumokra szorítkozva recitálja a textust. Debussy nem komponálta át d'Annunzio versét, hanem csak a zenét kívánó részleteket írta meg, hol zenekari számként, hol pedig szólóénekhangra vagy kórusra bízott vokális tételekként.

Kovács János: Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház első karmestere, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere, kétirányú elfoglaltsága mellett nagy örömmel tesz eleget az olyan meghívásoknak, mint például a soron következő debreceni koncert.

Képek, videók

  • Mágikus pillanatok

Ajánló


GLORIA GAYNOR

Papp László Budapest Sportaréna

Pontosan 10 év után, december 29-én újra Budapesten lép fel a legendás amerikai…

Szemere Zita és a Budapest Saxophon Quartet

Zeneakadémia - Solti terem

Operaáriák és versenyművek másképpen! Különleges hangzásvilágot teremt az Operaház nagyszerű énekesnője és a…

Varázslatos asszonyok, népszerű musicalek hősnői - Marie Antoinette, Elisabeth, az Elfújta a szél…

Ajándékozzon jegy.hu
utalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!