Program


Liszt / Szőllősy / Liszt / Kovács "Négy elem" ( A Concerto Budapest koncertje )

Liszt / Szőllősy / Liszt / Kovács "Négy elem" ( A Concerto Budapest koncertje )

Kedves Közönségünk! A Concerto Budapest 2016.11.15-i programjában változás történt!
A meghirdetett: Szőllőssy András Transfigurazioni és III. Concertoja helyett Szőllősy András: Addio - Georgii Kroó in memoriam és Kovács Zoltán: I. Szimfóniája hangzik majd el! Köszönjük megértésüket, a kellemetlenség miatt elnézésüket kérjük!…  több...

Liszt Ferenc bizonnyal legnépszerűbb szimfonikus költeménye, a Les Préludes ezen a hangversenyen együtt hangzik fel azzal a kórusciklussal, amelynek eredetileg, még az 1840-es évek derekán a nyitányául szolgált.

A XIX. századi francia poéta, Joseph Autran négy verséből összeállított kompozíció, A négy elem a 2002-ben Bubnó Tamás által alapított Szent Efrém Férfikar előadásában kerül majd a programra most először zenekari változatban, Eckhardt Mária zongorás változatából készült rekonstrukciója alapján Gémesi Géza zeneszerző-karmester által készített partitúra és szólamanyag alapján. Az 1854-re újrahangszerelt Les Préludes pedig a koncert első száma gyanánt hangzik fel a Liszt-díjas Hamar Zsolt vezényletével.

A két Liszt-alkotás után a 2007-ben elhunyt Szőllősy András műve kerül sorra a programon. A szólóhegedűre és 9 vonós hangszerre írt művét 2002 májusában mutatta be az Addio kamarazenekar, címét ezután kapta a darab, mely Szőllősy életművének legkarakterisztikusabb műcsoportjába, az emlékkompozíciók közé tartozik. Címzettje Kroó György kiváló magyar zenetörténész, "Szőllősy zeneszerzői kibontakozásának tanúja, sikereinek krónikása” zenéjének különösen értő hallgatója" - írja a műről megjelent elemzésében Farkas Zoltán (Muzsika, 2002. szeptember). A kompozíciót egy dodekafon dallam és annak variációi határoznak meg, melyből aztán egy Bach-melódia bontakozik ki, így lesz a mű emlék az emlékben.

A koncert zárásaként  Kovács Zoltán rendkívül szuggesztív I. szimfóniáját hallhatjuk. Művészetében sok szempontból a tanári generáció (Vajda, Orbán) filozófiáját követi, illetve az előző évszázadok zenei hagyományaira és a 20. század kollektív zenei emlékezetére utal. Szent Ágnes legendáját felelevenítő műve egy igazi nagyzenekari alkotás, amely minden hangszercsoport számára igényes feladatot ad, a közönségnek pedig egy romantikus igényű szimfónia élményét ígéri.

Műsor:

Liszt: Les Préludes, S.97

Liszt: A négy elem (zenekari változat - Gémesi Géza rekonstrukciója) – ősbemutató

---

Szőllősy András: Addio - Georgii Kroó in memoriam (km.: Miranda Liu)

Kovács Zoltán: I. Szimfónia

 

Szent Efrém Férfikar (karnagy: Bubnó Tamás)

Vezényel: Hamar Zsolt

Kövess minket!


Ajánló


ExperiDance: Revans

RaM Colosseum

Három a tánc - Lúdas Matyi klasszikus történetének egyedi feldolgozása megújult színpadképpel és…

CSÍK30 - 30 év Boldogság

Debrecen Kölcsey Központ

A Csík zenekar elmúlt 30 évének történései, dalai egy izgalmas zenei kalanddá állnak…

Peter Quilter: MENNYEI HANG! vígjáték két részben

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ