Program


Lengyel tévészínház - Kortárs darabok a filmvásznon

Lengyel tévészínház - Kortárs darabok a filmvásznon

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. szeptember 23. vasárnap, 20:30

Szeptember 22-én, a Színházak Éjszakáján és szeptember 23-án kortárs lengyel darabokat vetítünk a Sufniban.A lengyel színházi kultúra elválaszthatatlan része a tévészínház, ami hazánkban talán a művészi igényű tévéjáték műfajához áll a legközelebb. A tévészínház nem egy színházi előadás felvétele, hanem kiváló alkotók által létrehozott, önálló művészi produkció, amelyet a köztelevízió minden hétfőn, fő műsoridőben sugároz Lengyelországban. A műfaj 65 éves múltra tekint vissza és hétről-hétre több, mint egymilliós nézettségnek örvend. A Katona József Színházban bemutatásra kerülő, utóbbi öt évben gyártott hét film mindegyike egy-egy kortárs lengyel darabot dolgoz fel, reprezentatív gyűjteménye ennek az egzotikus határműfajnak. Művészi értékük mellett különlegességük, hogy többségük női alkotók tollából vagy rendezésében jött létre. Az összes film lengyel nyelven és magyar felirattal kerül vetítésre, Pászt Patrícia fordításában.

 

SZEPTEMBER 22. (szombat) SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA

SUFNI

15.00-16.00: Elżbieta Chowaniec: Gardénia (47’) 
17.00-18.15: Małgorzata Sikorska-Miszczuk: A bőrönd (67’) 
18.30-19.45: Julia Holewińska: Dolce vita (65’) 


SZEPTEMBER 23. (vasárnap)

SUFNI

16.00-17.30: Szymon Bogacz: Szolidaritás kísérleti üzem (89’) 
17.45-18.45: Jarosław Murawski: Humani (61’) 
19.00-20.15: Mariusz Bieliński: Fönt (73’) 
20.30-21.45: Marek Modzelewski: Koronázás (67’)

 

Elżbieta CHOWANIEC

GARDÉNIA (2017)

Négy gyönyörű nő, négy generáció: a dédmama, nagymama, anya és lánya története a húszas évektől napjainkig. Nyolcvan év pokoljárása, fellobbanó és kifakuló álmok, szárnyalások és összeroppanások. Akár egy görög tragédiában, úgy örökíti nemzedékről nemzedékre sorsát egy sajátos női vérvonal. Négy portré - egy család drámája a huszadik század tükrében - egy szelet közép-európai történelem.

Rendező: Wojciech URBAŃSKI
Fordította: Pászt Patrícia
A film időtartama: 47 perc

***

Małgorzata SIKORSKA-MISZCZUK

A BŐRÖND (2013)

Franszoá Zsakó az igazságot keresi. A Narrátor és az Üzenetrögzítő tanácsára ellátogat a Holokauszt Múzeumba, ahol az egyik auschwitzi bőröndön felfedezi édesapja vezetéknevét. Ily módon látogatása különleges ízt kap, az emlékezés és identitáskeresés útjává válik. Az igazság, amelyet egész életében keresett, hideg zuhanyként zúdul rá. Olyan emlékek, kérdések, helyzetek elevenednek meg, amelyek mindeddig a homályban kísértettek.

Rendező: Wawrzyniec KOSTRZEWSKI
Fordította: Pászt Patrícia
A film időtartama: 67 perc

***

Julia HOLEWIŃSKA

DOLCE VITA (2016)

A darabot Tadeusz Różewicz Kartoték és Fellini Dolce Vita című műve ihlette. Főhősünk, a jól szituált, harmincévesek pörgő-pezsgő életét élő Marcello úgy dönt, hogy ágyban tölti el a vasárnapot. Tervét azonban felborítják az egymás után betoppanó váratlan vendégek. A látogatások szembesítik a fiút önnön kiüresedettségével, éretlenségével, középszerűségével. 

A fekete humorral átszőtt, önreflexiótól sem mentes darab napjaink középnemzedékének lelki hátteréről, magasröptű vágyairól és meghiúsult ambícióiról fest keserédes portrét.

Rendező: Lena FRANKIEWICZ
Fordította: Pászt Patrícia
A film időtartama: 65 perc

***

Szymon BOGACZ

SZOLIDARITÁS KÍSÉRLETI ÜZEM (2015)

A darab a Szolidaritás Független Szakszervezetet övező legendát kíséreli meg feldolgozni. A mozgalom történetét egy fiatal hölgy, Grażyna szemszögéből követhetjük végig. Grażyna, miután lediplomázott az egyetemen, 1980 nyarát a tengerparton tölti, majd egy alsó-sziléziai gyárban kezd dolgozni, ahol csatlakozik a frissen alakult munkásmozgalomhoz. Grażyna nem jelenik meg a darabban, személyét barátai, kollégái és rokonai visszaemlékezéseinek kollázsa alapján ismerhetjük meg. Egy fiatal, őszinte és idealista nő képe rajzolódik ki előttünk, aki közeli kapcsolatba kerül a Szolidaritás alsó- és középszinten működő aktivistáival, így szembesülnie kell a szervezet közel sem tökéletes hétköznapi valóságával.

Rendező: Adam SAJNUK
Fordította: Pászt Patrícia
A film időtartama: 89 perc

***

Jarosław MURAWSKI

HUMANI (2016)

A darab a szociológiai sci-fi műfajába tartozik. A fejlett technológiák lehetővé teszik olyan humanoid lények létrehozását, amelyek kielégítik az emberek intimitás iránti szükségletét. A főhősnő zátonyra futott kapcsolata után úgy dönt, hogy egy technikailag csúcsteljesítményű, emberformájú robotot vásárol, amely egyedi szoftverének köszönhetően ideális partneréül szolgálhat. Az ügy akkor kezd bonyolódni, amikor az emberi alakot felvevő robotférfi elkezdi meg- és átélni a beléprogramozott érzelmeket, és képes lesz megtapasztalni a szerelmet és szenvedést. A mesterséges intelligencia problémáját körüljáró komédia fanyar humorú képest fest az emberi, különösen női szükségletek bonyolult természetéről.

Rendező: Katarzyna TRZASKA
Fordította: Pászt Patrícia
A film időtartama: 61 perc

***

Mariusz BIELIŃSKI

FÖNT (2014)

Realisztikus beállításban nézhetjük végig Jakub történetét, akit egy olyan bűnért ítéltek 20 évnyi börtönre, amelyet nem követett el. Jakub kiszabadul a börtönből, de létezhet-e számára valódi szabadság ezek után? „A szabadság nem egyéb, mint a titok hiánya.” Jakub tudomást szerez az egyetlen állítólagos szemtanúról, akinek a vádjai alapján ítélték őt el.

Rendező: Mariusz BIELIŃSKI
Fordította: Pászt Patrícia
A film időtartama: 73 perc

***

Marek MODZELEWSKI

KORONÁZÁS (2014)

Maciek számot próbál vetni élete összes lényeges eseményével, a számára fontos emberekkel, mintha azokegy régifajta panoráma-sztereoszkóp képei lennének. A megjelenő alakok erős érzelmekkel átitatott, szubjektív képekké állnak össze, álomszerű görbe tükröt tartva neki. Saját személyét is két alakként pillantja meg: Az Erős Maciek nevű alteregója kegyetlen edzőként kísérti Gyenge Macieket és nem nyugszik addig, amíg be nem teljesíti küldetését. Eközben a démonikusan örvénylő álomszövet egyre jobban rátelepszik a valóságra. A kezdeti ártatlanul groteszk játék őrjöngő haláltánccá változik, és a főhős, miután bejárta eddigi élete útját, a legnagyobb kihívással találja szembe magát: még egyszer, utoljára szembe kell néznie édesapjával is.

Rendező: Sebastian CHONDROKOSTAS
Fordította: Pászt Patrícia
A film időtartama: 67 perc

***

Szeptember 22-én a programon való részvétel a Színházak Éjszakája karszalaggal lehetséges, mely megvásárolható jegypénztárunkban illetve a Színházak Éjszakája weboldalán. 

 

A projekt a varsói Instytut Adama Mickiewicza támogatásával, a Katona József Színház partnerségében jött létre.

Ajánlatunk


Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért ANYÁM ORRA a címe!

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Kövessen minket!


További ajánlataink


MAGYAR MENYASSZONY

Magyar Nemzeti Múzeum

Hogyan változott a nők szerepéről alkotott képünk az elmúlt 500 évben? Találja meg saját válaszát a Magyar Menyasszony című kiállításon!

A Harry Potter filmzenék mágikus világa

MOM Kulturális Központ

A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events most a Harry Potter-filmek legemlékezetesebb zenéit…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!