Program


Kürtvarázs

Kürtvarázs

Kürtvarázs
Ódon aranystukkó, sziklacsúcs-zendület, acélkék dallamív, alpesi távlatok....Mozarttól Hacsaturjánig fókuszban a karakteres szín, a mélabús bánat, a masszív erő, a hangtér-teremtő bérc-ragyogás messze zengő férfias hangszere: a kürt.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. május 6. szombat, 19:30

Mozart 1779-ben megjelent, otthonos, hangulatos, alapvetően kamarazene-fogantatású B-dúr (K.319) szimfóniájával kezdjük kirándulásunkat a "kürthallás" megszerzésére. A szimfóniába simuló, szerény de gyönyörű fényt adó, az olykor orgonapontot vagy témafejet megszólaltató kürt búvópatakként fonja egységbe e gyönyörű darabot - hallhatóan jelenik meg de mégis tökéletesen eggyé olvad a harmóniával. Háttér és fény, stabil hangfreskó-alap, még a virtuóz záró tételben is különleges, áttört, finom, nemes ragyogás - avagy mit tesz egy csipetnyi kürt, ha mesteri kézben, mértékkel alkalmazva ízesíti vele szimfóniája háttereit a salzburgi mester.

Ezt követően két darab erejéig Franz és Richard Strauss családjánál vendégeskedünk, ahol a kürt, sőt a kürtverseny kihagyhatatlan, már csak atyai hagyomány okán is, elvégre Franz Strauss korának legendás kürtszólistája volt, a híres kritikus Bülow mint a kürt Joachimját emlegette. 1865-ben, 43 évesen komponálta opusz 8-as kürtversenyét, ezt a gyönyörűen áramló, dallamos, világos tagolású zenét, melyben a zenekarral párbeszédet folytató, éneklő, romantikus kürt iskolapéldáját hallhatjuk, olykor izgalmas állásokkal ugyan, de végig tiszteletben tartva kürt és zenekar külön álló, egymásra reflektáló, egymás gondolatait tovább fűző klasszikus viszonyát.

A fiú, Richard Strauss, a későbbi nagy opuszok, a Don Juan, az Alpesi szimfónia alkotója még alig múlt 20 esztendős, amikor 1883-ban befejezte első kürtversenyét. Atyjához hasonló, ekkor még szinte az ő stílusát folytató, de érezhetően bonyolultabb, a kürtöt és zenekart állandó egységben kezelő darabjában a Mendelssohn-i ízek ellenére már ekkor érződik a későbbi nagy zeneszerző egyénisége. Ragyogó, szinte a későbbi Alpesi szimfónia kürt-hangulatát idéző kezdés, izgalmas belső harmóniák, technikás szólamvezetés, virtuóz kóda - s mindehhez a Franz Straussra is jellemző nagyívű dallamok jelenléte, a romantikus, valóban kürtöt kívánó tág hangterek megteremtése... - kürtversenye méltó de egyben fejlettebb folytatása is atyja munkásságának.

Hangversenyünk befejezéseként Aram Hacsaturján színpadi műhöz, Mihail Lermontov: Álarcosbál c. darabjához írt, majd később - hasonló címen sikeressé vált - önálló szvitté formált opusza csendül fel. Az 1944-ben befejezett, öttételes mű remek példája a kürt sokoldalú alkalmazásának. A Mazurka tételszerű tömb-kürtjei, a Románc-ban felsejlő távoli "fény-kürtök" hatása, vagy a záró Galopp tétel virtuóz, elképesztő háttér-kürtszólamai teljessé teszik képünket az est hangszeréről: a kürtről, a bécsi klasszikus, a romantikus, végül a negyvenes évek közepének posztromantikus, örmény-orosz színpadi zenei eszköztára segítségével. 

Műsor:

W.A.Mozart: B-dúr szimfónia K.319

F. Strauss: Kürtverseny op.8

R. Strauss: Kürtverseny Nr.1 op.11

Hacsaturján: Álarcosbál szvit

Közreműködik:

Ember Dániel – kürt

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Káli Gábor (Nürnberg)

Ajánlatunk


musical két részben

A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

Kövess minket!


További ajánlataink


Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

Bradley Jaden Live in Budapest Szép

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A West End-szupersztár, Bradley Jaden Trieszt, New York és London után júniusban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ad egyedülálló koncertet.

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival,…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!