Program


Klasszik 47°N19°E

Klasszik 47°N19°E

Magyar Nemzeti Balett

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. november 26. vasárnap, 19:00

George Balanchine – Pjotr Iljics Csajkovszkij: Téma és variációk

Balett egy felvonásban

Koreográfus: George Balanchine

Zeneszerző: Pjotr Iljics Csajkovszkij

Eredeti díszlet és jelmez: Woodland Thompson

Díszlettervező: Rózsa István

Jelmeztervező: Rományi Nóra

Világítástervező: Solymosi Tamás

Betanító balettmester :John Clifford

Próbavezető balettmester: Aradi Mária, Dózsa Imre, Solymosi Tamás, Venekei Marianna

 

Szóló lány: Melnik Tatiana, Tanykpayeva Aliya, Kim Minjung

Szóló fiú: Leblanc Gergely, Balázsi Gergő Ármin, Oláh Zoltán

Közreműködik: a Magyar Nemzeti Balett együttese, és a Magyar Állami Operaház Zenekara felvételről

 

Honlapos ajánló:

Balanchine mára klasszikussá vált 1947-es koreográfiája az orosz balett 19. századi fénykorát idézi meg, annak birodalmi pompájával, csillogásával, ám a klasszikus lépéseket újszerű szekvenciákkal megbolondítva. A Csajkovszkij III. zenekari szvitjének utolsó tételére készült, cselekmény nélküli művet gyakran a Csipkerózsika „kistestvéreként” is emlegetik.

 

Bővebb leírás:

Balanchine mára klasszikussá vált 1947-es koreográfiája az orosz balett 19. századi fénykorát idézi meg, annak birodalmi pompájával, csillogásával, ám a klasszikus lépéseket újszerű szekvenciákkal megbolondítva. A Csajkovszkij III. zenekari szvitjének utolsó tételére készült, cselekmény nélküli művet gyakran a Csipkerózsika „kistestvéreként” is emlegetik.

Nem véletlen a címadás: a klasszikus báltermi közegben a női és férfi szólótáncos és a balettkar szólói és együttesei hűen követik a zenei tétel 12 variációját. Az egész mű a klasszikus balett könnyed eleganciáját és szerkesztési elveit hordozza, míg minden táncmozdulat a muzsika finom történéseire reagál, és a zenei kompozícióval együtt épül a végső polonéz utolsó, katartikus akkordjáig.

 

 

Harald Lander – Carl Czerny – Knudåge Riisager: Etűdök

 

Klasszikus balett egy felvonásban

Koreográfus: Harald Lander

Zeneszerző: Carl Czerny

Művészeti tanácsadó: Lise Lander

Betanító balettmester: Johnny Eliasen

Próbavezető balettmester: Pongor Ildikó, Kövessy Angéla

Balerina: Kozmér Alexandra, Sarkissova Karina, Balaban Cristina

Szóló fi:| Oláh Zoltán, Timofeev Dmitry, Balázsi Gergő Ármin

Szóló fi: Bakó Máté, Lagunov Ievgen, Leblanc Gergely

Karmester: Kollár Imre

 

Honlapos ajánló:

Az Etűdök témája maga a klasszikus tánctechnika – a balett. Az 1948-as darab mondhatni egy különleges balettóra, amely egyben egy társulat technikai tudásának „vizsgája” is: a rúd mellett végzett gyakorlatoktól fokozatosan jut el a bonyolult színpadi kombinációkig. Harald Landert a jól ismert Czerny-zongoraetűdök ihlették; koreográfiájában felvillantja a különböző tánctörténeti korszakokat, és megjeleníti A Szilfid legendás balerinájának alakját is.

 

Bővebb leírás:

Az Etűdök témája maga a klasszikus tánctechnika, a balett. Kiemelkedő felkészültséget igénylő koreográfia, mondhatni egy különleges balettóra, amely egyben egy társulat technikai tudásának „vizsgája” is: a rúd mellett kezdődik, és egyre összetettebb gyakorlatokban mutatja be az ugrásokat, forgásokat, a spicctechnika specialitásait, míg végül eljut a bonyolult színpadi kombinációkig és magas fokú virtuozitásig. Harald Landert a jól ismert Czerny-zongoraetűdök ihlették, ezek zenekarra hangszerelt változatára készítette koreográfiáját 1948-ban, a Dán Királyi Balett társulatára. A műben megmutatja a fáradságos gyakorlatok szépségét és tökéletességét, felvillantja a különböző tánctörténeti korszakokat, és megjeleníti A Szilfid legendás balerinájának alakját is.

 

A Téma és variációk, valamint az Etűdök című produkció együtt láthatók a Klasszik 47°N19°E fantázianevet viselő balett-esten.

Ajánlatunk


Margit Auer: Mágikus állatok iskolája Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, és soha többé nem kellene egyedül lenned?

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL VOLO, egy felejthetetlen koncerttel tér vissza Budapestre, hogy elvarázsolja a magyar közönséget az MVM Dome színpadán, 2024.10.10-én.

Bodó Viktor új előadása az önsegítő függő csoportok mintájára és igaz történetek alapján készül. A csoport olyan szélsőséges karakterek találkozóhelye, akik egyébként soha nem ülnének le egymással. Történeteikben a reália keveredik a mindennapi abszurddal, a dráma a tragikomédiával. Egy ilyen kétórás gyűlésen megtörténhet minden, ami csak elképzelhető, és az is, ami nem.

Kövessen minket!


További ajánlataink


A Margitszigeti Színház a Nemzeti Összetartozás Napját a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral ünnepli ez évben is. Közreműködik: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész,…

Isteni végjáték / David Javerbaum / a Kultúrbrigád előadása Szép

Átrium

A Teremtő Alföldi Róbert bőrébe bújva meglátogat minket, hogy angyalaival karöltve bemutassa legújabb projektjét, a modern kor igényeire átszabott Tízparancsolatot!

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!