Program


IZP-ESTEK:Mészáros Máté:A távolság mechanikája/Rózsavölgyi Zsuzsa:A Sárkány Kertje

IZP-ESTEK:Mészáros Máté:A távolság mechanikája/Rózsavölgyi Zsuzsa:A Sárkány Kertje

A sárkány kertje
Az előadás a racionalitás és az antropocentrizmus dekonstrukcióján keresztül egy embertelenített mozgásformák töredezett anarchitektúráját alkotja meg.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. március 2. hétfő, 19:00

IZP PROGRAM
A sárkány kertje / A távolság mechanikája
táncest

Bemutató: 2020. március 02. 19:00

A sárkány kertje

Az előadás a racionalitás és az antropocentrizmus dekonstrukcióján keresztül egy embertelenített mozgásformák töredezett anarchitektúráját alkotja meg.

Poszthumán szörnyek bukkanak fel, a félelem mégis megnyíláshoz vezet, az emberi test radikális plaszticitásának szenvedélyes színreviteléhez.

A poszthumanitás a 21. század alapvető kérdései köré szerveződik. A klónozás, a mesterséges intelligencia, a digitalitás szimulakrumainak burjánzása mind olyan technológiai változások, amelyek elhomályosítják, elbizonytalanítják az ember határvonalait, megszokott fogalmiságát. Ezek a kulturális tendenciák a modernitás és a humanizmus emberképének radikális átalakulásáról tanúskodnak, amelynek alapvető sajátossága a hagyományos humanizmus szuverén, koherens és autonóm emberképének a decentrálása. A kortárs táncművészet ebből a decentrált szubjektivitásból nyílik meg a valóság radikális heterogenitása felé: növényekhez hasonlatos furcsa hajlongás, a zombi élet és halál közötti megrekedtsége új, alternatív utakat nyit meg. Az előadás a racionalitás és az antropocentrizmus dekonstrukcióján keresztül egy embertelenített mozgásformák töredezett anarchitektúráját alkotja meg, amely folyamatosan tovább lendül szokatlan és idegen megnyilvánulások felé. Az előadás során a saját szubjektivitásunk poszt-antropocentrikus nézőpontból történő újraértelmezésére nyílik lehetőség. Felgyorsuló rizomatikus kúszónövény-mozgások simulnak hozzá a testtől elidegenedő protézisekhez, miközben a poszthumán valóság káoszában arctalan szörnyek bukkannak fel. A félelem azonban nem bezáródáshoz vagy elutasításhoz vezet, hanem egy embertelen megnyíláshoz, az emberi test mozgásának radikális plaszticitásának szenvedélyes színreviteléhez.

Alkotók és előadók: Busa Balázs, Csasznyi Blanka Flóra, Britt Kamper, Kelemen Patrik, Rab Alexandra, Újvári Milán

Zeneszerző: Sáry Bánk

Koncepció konzultáns és szöveg: Horváth Márk

Mentor: Zsigó Anna

Koreográfus: Rózsavölgyi Zsuzsa

Időtartam: 45 perc

Támogatók: Sín Kulturális Központ, Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program, Kontakt Budapest


A távolság mechanikája

SÍN-produkció

Mészáros Máté A távolság mechanikája című előadásában a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata kerül a középpontba. E problémakör érzékeltetésére a koreográfus eszköze a megfelelő mozdulat megtalálása,  azaz az absztrakció fizikai testre való lefordítása.

A térben elhelyezkedő testek találkozásának a variációit mutatjuk be, és ezáltal szeretnénk beindítani a szabad értelmezés lehetőségét a nézőben. A társadalmi és személyes kontextusból kiragadott epizodikus események reprezentálnak érzelmi, morális vagy intellektuális szituációkat.

A Nemzeti Táncszínház újonnan kialakított előtere remek lehetőséget ad mindezek vizualizációjára: variatív, nem szokványos színházi tér, amely helyet ad az új befogadói nézőpontok megszületésének, ezzel is rétegezetten érzékeltetve a távolság mechanikáját. Az előadás még egy további nézőpont mentén válik érzékelhetővé: a Porteleki Áron által készített hangtereken keresztül, ahol nem csak a fizikális térérzékelésünk, hanem a gondolati tereink is aktivizálódnak.

A három igen különböző háttérrel rendelkező előadó (egy klasszikus balett képzésben részesült, egy néptáncos alapokkal rendelkező és egy célirányosan kortárs technikákkal képzett táncos) és a zenész olyan közel merészkedik egymás személyes tereibe, ami által a befogadók eltávolodhatnak szokványos értelmezési kényszereiktől. A testek itt nem  performatív képességük, hanem plasztikus, folyamatosan formálható anyagszerűségük miatt képzőművészeti perspektívába helyezik a táncot.

Alkotók, előadók: Mészáros Máté, Jenna Jalonen, Vadas Zsófia Tamara

Zene: Porteleki Áron

Mentor: Bakó Tamás

Producer: SÍN Kulturális Központ

Koreográfia és térkoncepció: Mészáros Máté
 
Az előadás az NKA IZP Kollégiumának támogatásával készült.

Ajánlatunk


A „Popzene időgépben” koncepció mögött mindenki által ismert kortárs popsikerek és örökzöld popslágerek swingesített, jazzesített, doo-woposított, Motown-hangzású soulba ültetett feldolgozásai húzódnak meg. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, ami tökéletesen működik.

Komikussá vált történet egy tanárról, Nyúl Béláról, akit meghurcolnak, feláldoznak a politika oltárán egy Hannibálról szóló, látszólag jelentéktelen tanulmány miatt, aminek állításait nem hajlandó visszavonni.

Az egyik legismertebb magyar gyerekszerző, Berg Judit gondozásában és Agócs Írisz rajzaival megjelent Maszat mesesorozat színházi adaptációja, amely 2009 óta az egyik legkedveltebb mese a kisgyermekek körében.

Kövess minket!


További ajánlataink


Napfonat koncert Szép

Várkert Bazár, Öntőház udvar

Az idei első koncertet a Várkert Bazár szabadtéri színpadán egy különleges energikus, ütős hangszerekkel kiteljesedő női a cappella együttes, a…

Szentpéteri Csilla & Band - Mojito koncertshow

MOM Kulturális Központ

Merüljön el a zene és vizuális művészet lenyűgöző összhangjában egy igazán exkluzív, mediterrán hangulatú koncerten!

A miniszter félrelép kortárs brit drámaírója, Ray Cooney bohózata az álmokról, a reményről szól, illetve arról, hogyan reagálnak karakterei, ha…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!