Program


Ives / Bartók / Adés / Sibelius - Óbudai Danubia Zenekar
3

Ives / Bartók / Adés / Sibelius - Óbudai Danubia Zenekar

Az Óbudai Danubia Zenekar idei évadának műsorösszeállításait csak azért nem lehet rendhagyónak nevezni, mert az elmúlt években az együttes védjegyévé vált a különleges, sokszor szokatlan programok műsorra tűzése, kevésbé ismert remekművek bemutatása a közönségnek.
ODZ: Út a zenéhez.
 more

Please be informed that due to the health crisis caused by the coronavirus, the leadership of the Federation of Jewish Communities in Hungary decided to suspend tourism operations in the Dohany Synagogue Complex. The Dohany Synagogue Complex will be closed untill the revocation of above resolution.

Current events 

A zenekar hagyományos módon a Zeneakadémián kezdi 2020/2021-es évadát – ezúttal a közönség és a zenekar egészségének védelmét szem előtt tartva. Idén is számos meghatározó, mégis ritkaságnak számító kincset mutat be az együttes – akár a kortárs zeneművészetben, akár a huszadik század zenei stílusainak titkos őseiként tekinthetünk rájuk. Ilyenek Charles Ives művei, aki fél évszázaddal előzte meg korát különleges, álomszerű hangképeivel és összetett, egymásra rétegzett tempó és ritmusképleteivel, és akinek hatása erősen érezhető a mai amerikai filmzenékben is. Sibelius művei sem állandó vendégei a magyar koncerttermeknek, Hámori Máté azonban minden évben műsorra tűzi a finnek nemzeti szerzőjének legjelentősebb alkotásait. Ezúttal egyből a szeptember 23-i nyitókoncert a zeneszerző utolsó, VII. szimfóniájával zárul.

Még mindig felfedezésre vár az ’56-os forradalom legnagyszerűbb zenei lenyomata, Lajtha VII. szimfóniája, amely szégyenletesen ritkán hangzik el élőben: ezt az adósságot szeretné törleszteni a zenekar, amikor egy kirobbanóan sikeres Párizsi koncert után Budapesten, a Zeneakadémián is eljátsszák a művet október 26-án.

A kortárs zene kiemelt szerepet kap, ahogy az egy élő művészeti ág esetében természetes és szükségszerű is: így a november 20-i koncerten három ifjú magyar szerző – Balogh Máté, Horváth Balázs, Tornyai Péter – és Bach enigmatikus Die Kunst der fuge című sorozatának találkozásából születő új mű bemutatóját hallhatja a közönség.

Britten művei szintén az átlagosnál gyakrabban jellennek meg a zenekar műsorában. Ezúttal a szerző egyik leggyönyörűbb művét, a Hegedűversenyt tűzték műsorra december 18-án Pusker Júlia szólójával és a művészeti vezető, Hámori Máté vezényletével.

A zeneakadémiai hangversenyeket 17.45-től Eckhardt Gábor zongoraművész-zenepedagógus az esti programhoz kapcsolódó informatív, ugyanakkor szórakoztató előadásai előzik meg.

Műsor:

Ives: Central Park in the Dark
Bartók: Divertimento
Adès: Polaris
Sibelius: VII. szimfónia

Vezényel: Hámori Máté

 

A koncert előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó Beavató előadást tart Eckhardt Gábor, zongoraművész, zenepedagógus. A Beavató látogatása koncertjeggyel vagy bérlettel ingyenes.

Follow us!


Suggestions


Európai Hidak: Haydn, Britten, MacMillan (Nagyzenekari koncert) Buy tickets
up to -20%

Az Európai Hidak fesztivál ezúttal Nagy-Britanniára tekint, Haydn, Britten és MacMillan művein keresztül…

A 90-es években amikor megszólalt az 5 tagú palatkai zenekar élőben a táncházakban,…

Neumann Balázs a hazai zenei élet meghatározó zongoraművésze-zeneszerzője, 2005-ben hívta életre a triót…

Beyond the event
Jegy.hu Blog

Interesting facts, reviews and interviews to get ready for the experience!

Subscribe to newsletter

Get informed about the best programs!

Dear Customer,

Like most websites Jegy.hu uses cookies to operate. I understand that InterTicket is collecting personal data in order to recommend special, personally tailored offers best suited for me. By clicking on “I accept”, I confirm that I have read and understood the data management rules in the Privacy Policy.

I accept