Program


Íme, Lengyelország!
2

Íme, Lengyelország!

Śląsk Lengyel Nemzeti Ének- és Táncegyüttes

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. szeptember 14. csütörtök, 19:00

Helokanie Południa

A projekt bemutatása

A Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézete által is támogatott projekt célja a lengyel kultúra népszerűsítése külföldön az ottani partnerekkel folytatott, közös szakmai találkozók és megbeszélések (workshop) révén. Ennek része a 2017 őszén Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban tervezett koncertturné is.

A fő cél egy olyan, többoldalú projektnek a megvalósítása, amely megismerteti és népszerűsíti a lengyel kultúrát külföldön. A „Śląsk” (Szilézia) együtteséhez hasonló kulturális tevékenységet folytat a projektben részt vevő összes külföldi partner, melyek a következők: a „Lado” Horvát Nemzeti Néptáncegyüttes (Zágráb, Horvátország); a Magyar Örökség Háza és a Magyar Állami Népi Együttes (Budapest, Magyarország); és a „Sluk”, a Hagyományos Táncok Szlovák Állami Intézete (Pozsony, Szlovákia). Mindegyik együttes a nemzeti identitást kifejező kultúrát mutat be.

A projektpartnerekkel lefolytatandó szakmai találkozások várhatóan 2016 novemberében kezdődnek, a tervezett dél-európai turné előtt. A szakmai találkozók, az együttes ülések és a záró koncertek célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz a kulturális intézményeket, szélesebb alapokra helyezzék a kapcsolattartást, valamint hogy a résztvevők megismerhessék mind a „Sląsk” művészeinek és előadóinak, mind a projektpartnereknek az ötleteit és elképzeléseit, és meríthessenek azokból.

Az egyhetes, ének- és tánctalálkozó célja, hogy a résztvevők kölcsönösen megismerjék a projektpartnerek néptáncait és népdalait, ezek tanításának módszereit és technikáit, valamint az inspiráció forrásait és annak kreatív folyamatát is.

A Budapesten, Zágrábban és Pozsonyban tervezett minden tevékenység alapja a „Helokanie” témája, de felhasználják hozzájuk a partnerek művészeti programjait is, mint például a horvát „Ojkanie” előadásait, vagy a néptáncokat, amelyeknél megkeresik és elemzik a közös jellegzetességeket és vonásokat.

A találkozók eredménye 2017 őszén lesz látható egy koncertsorozat keretében, melynek címe „Mindenkit üdvözlünk, emberek!”.

A tervek között szerepel koncertek szervezése a projektpartnerek számára Lengyelországban, hogy a helyi közönség megismerhesse a horvát, szlovák és magyar művészek által bemutatott, a sajátjukétól eltérő kultúrákat. Ezek a tervek már utalnak a 2018-as projektekre, amikor is a „Śląsk” együttes fennállása 65. évfordulóját ünnepli.

A „Helokanie” mint az inspiráció forrása.

A projekt vezérfonala a „Helokanie”, mely dalt Stanisław Hadyna komponálta azt követően, hogy a sziléziai Beszkidekben megihlette őt a pásztorok élete és munkája. Azt mutatja be dalban, hogy két pásztorlány hogyan értekezik egymással úgy, hogy közben nem is látják egymást. Fehér/torok, tradicionális hang használatával kommunikálnak. Az élményt tovább fokozza a kórus, amely a hegyi táj hangulatát kelti a hallgatóban.

Egy idő után a dal a „ŚLĄSK” együttes himnusza lett, és egyszerűen nem hiányozhat repertoárjukból.

A „Helokane” egyedi természete meghatározható számos művészeti inspirációval, melyeknek a forrása lett.

Mások mellett David Bowie-t is megigézte ez a dal, motivációt kapott tőle, és az elemet fel is használta a „Varsó” című számában ‒ ma a világzene kánonjának része.

A „Helokanie” ezúttal Stanisław Hadyna „Śląsk” Ének- és Táncegyüttese számára inspiráció, hogy ennek segítségével alakíthassanak ki gyümölcsöző együttműködést egy olyan projekt keretében, amely összekapcsolja a művészeket Európából: Magyarországról, Szlovákiából és Horvátországból.

A Helokanie projektben részt vevő partnerek és dél-európai társaik várhatóan sok éven át folytatnak szoros, baráti, és művészeti alapú együttműködést a „Śląsk” együttessel. A „Śląsk” együttes célja, hogy ezt az együttműködést a jövőben is fenntartsák.

Ajánlatunk


Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról. Terápia, démonok, hormonok, Pottyondy... Mit érez ha ezeket hallja?

Megnyugtató, ha az ember szülei évtizedek után is békében, szeretetben élnek együtt. Szinte egyszerre lélegeznek, ismerik egymás minden mozdulatát, fel vannak készülve minden sóhajra, horkolásra, tüsszentésre. Most új otthonban kezdenek új életet, hiszen a gyerekek felnőttek, élik a saját életüket. Vagy ez mégsem ilyen gömbölyű?

Kövessen minket!


További ajánlataink


Még egy kört mindenkinek

Belvárosi Színház

A hatalmas sikerű dán filmből készült életigenlő színdarab beleérzéssel és humorral szembesít azzal, mivel jár, ha megpróbáljuk elengedni a kontrollt.

Spiró György: Szappanopera

Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, Szentendrei Teátrum, 6SZÍN

Ki a zsidó? Mi az, hogy zsidó? Budapesten, egy Holokauszt-kárpótlási ügynök csönget be egy nőhöz. A darab olyan tabukat tör…

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!