Program


I. KÁRPÁT-MEDENCEI KOMOLYZENEI FESZTIVÁL: " Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás..."

I. KÁRPÁT-MEDENCEI KOMOLYZENEI FESZTIVÁL: " Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás..."

„Az én igazi vezéreszmém azonban, amelynek, amióta csak mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok: a népek testvérré-válásának eszméje, a testvérré-válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem – amennyire erőmtől telik – szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab vagy bármiféle más forrásból.  több...

I. KÁRPÁT-MEDENCEI KOMOLYZENEI FESZTIVÁL – 

„CSAK TISZTA, FRISS ÉS EGÉSZSÉGES LEGYEN AZ A FORRÁS…”

Pál István Szalonna prímás, népzenész társaival, továbbá Kelemen Barnabás, Kokas Katalin hegedűművészekkel és fiukkal, Kelemen Gáspárral, valamint Farkas Gábor zongoraművésszel a népzene tiszta forrását és belőle fakadó műzenei alkotásokat szólaltatnak meg.

A műsort vezeti: Solymosi Tari Emőke zenetörténész

Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Műsor:

Bartók Béla: Negyvennégy duó két hegedűre – No. 37 és 26 

Somogyi muzsika

Édesanyám rózsafája – kalotaszegi muzsika Bartók körösfői gyűjtése alapján 

Bartók Béla: Negyvennégy duó két hegedűre – No. 35 és 32 

Máramarosi ruszin és román muzsika 

Kodály Zoltán Kállai kettős című művének népzenei forrásai 

Bartók Béla: Gyermekeknek – 1., 2. sorozat 

Kodály Zoltán Székely fonó című művének népzenei forrásai 

Bartók Béla: Negyvennégy duó két hegedűre – No. 36 

Felvidéki dudanóták – kürti muzsika 

A Páva-dallam változatai a Kárpát-medencéből 

Liszt Ferenc: XII. magyar rapszódia 

Bartók Béla: Negyvennégy duó két hegedűre – No, 17 és 18 

Muzsika a felső Tisza vidékéről 

Bartók Béla: Román népi táncok 

Előadók:

Kokas Katalin – hegedű

Kelemen Barnabás – hegedű

Kelemen Gáspár – hegedű

Farkas Gábor – zongora

Pál Eszter – ének

Pál István „Szalonna” és Bandája

„Az én igazi vezéreszmém azonban, amelynek, amióta csak mint zeneszerző magamra találtam, tökéletesen tudatában vagyok: a népek testvérré-válásának eszméje, a testvérré-válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem – amennyire erőmtől telik – szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román, arab vagy bármiféle más forrásból. Csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás!” – írta Bartók egy levelében, 1931-ben.  Kelemen Barnabás hegedűművész és fia, Kelemen Gáspár, Farkas Gábor zongoraművész, valamint Pál István Szalonna prímás és népzenész társai a népzene tiszta forrását, valamint a belőle fakadó műzenei alkotásokat szólaltatják meg e különleges összeállításban. A programban – mely ízelítőt ad a Kárpát-medence gazdag népzenei hagyományából – fontos helyet kap Bartók pedagógiai céllal komponált Negyvennégy duó két hegedűre című, 1931-32-ben írt sorozata. A belőle a koncerten felhangzó darabok legtöbbjének alapanyaga magyar. Szintén a hangszertanulást segíti az eredeti formájában 1908-09-ben komponált Gyermekeknek című zongorasorozat (alcíme szerint: Apró darabok kezdő zongorázóknak). Bartók az első és második kötetben magyar, a harmadik és negyedik kötetben szlovák népdalokat dolgozott fel. Munkatársa és barátja, Kodály Zoltán világsikerű kompozíciója, a Magyar Állami Népi Együttesnek írt, Rábai Miklós által koreografált, 1951-ben bemutatott Kállai kettős négy, Nagykállóban gyűjtött népdalt használ fel, ezek eredeti formájában, valamint a Székely fonó című, 1932-ben bemutatott daljáték népzene forrásaiban – székely népdalokban és népballadákban – is gyönyörködhetünk. Az eredeti címén Magyarországi román népi táncok első változata 1915-ben készült zongorára; hat tételében Bartók összesen hét román táncdallamot dolgoz fel. A mű egyik leghíresebb átiratát Székely Zoltán hegedűművész készítette, hegedűre és zongorára.     

A fesztivál művészeti vezetője: Bonnyai Apolka zongoraművész

A fesztivál fővédnöke: Dr. Bajkai István országgyűlési képviselő

RENDEZŐ: Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál

TÁMOGATÓ: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kövessen minket!


Ajánló


EDDA Művek – RETRO II

Papp László Budapest Sportaréna

A legendás rockzenekar egy hatalmas bulival zárja az évet, természetesen a nagy slágerekkel és meglepetésekkel is készülnek.

Pozsgai Zsolt: Látnivágyók, abszurd komédia

Gödöllői Királyi Kastély, Kastély Színház

1785 Gödöllő - A bohémságáról ismert Grassalkovich II. Antal színházának megnyitójára elhívja Kempelen Farkast. Minden rendben halad, ám egyszer nem…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok