Program


Hangforrás bérlet Zenepalota

Hangforrás bérlet Zenepalota

HANGFORRÁS BÉRLET B. (VÁLASZTHATÓ)

„B” kamarakoncert a Zenepalotában
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. február 16. csütörtök, 19:00

Műsor:

Rossini: A selyemlétra – nyitány

Mozart: B-dúr zongoraverseny K. 595

Schubert: V. (B-dúr) szimfónia D. 485

Közreműködik:

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Zongora: Berecz Mihály

Vezényel: Gál Tamás

A tavaszváró hangverseny programja – szokatlan módon – a „romantikus” Mozart és a „klasszikus” Schubert művészetét állítja párhuzamba, amit egy csipetnyi sziporkázó, hamisítatlan olasz dallamossággal fűszerez meg Rossini örökifjú zenéje.

A fölcsendülő Mozart-darab a zeneszerző utolsó zongoraversenye. Az opera mellett ez a műfaj bizonyult számára a legfontosabbnak, gyakorlatilag végigkísérve életművét. E kompozíciók billentyűs szólamát rendre önmagának írta a szerző – így a B-dúr zongoraverseny esetében is, amely egyike a legszemélyesebb hangú versenyműveinek. A muzsikusgéniusz általa már-már az eljövendő század felé kacsint! Szinte schubertien elégikus, vándorló-éneklő kezdőtémájába alpesi „ízű” fanfármotívum ékelődik, később egy fuvola-holdfénnyel átszínezett, éjszakai csalogánydallam válik a 19. századi természetpoézis előhírnökévé. Romantikus „előszél” jellege mellett e kései Mozart-stílus szinte a végletekig egyszerűsödött: érettsége a legnemesebb óboréhoz hasonlítható. A humánum és emelkedettség  hangja ez, amely az utolsó életév számos kompozíciójával, például A varázsfuvolával rokonítja a fiatalon elhunyt szerző „kései” zongoraversenyét. Napokkal a mű befejezését követően Mozart újból felhasználta a zárótétel főtémáját egy közismert dalához, amely a Vágyódás a tavasz után címet viseli.

A nála is rövidebb életű Schubert szintén B-dúr hangnembeli V. szimfóniája még a zeneszerző romantikus fordulatát megelőző darab: maga a klasszikus rend és fegyelem, ám az egyéni lelemény legváltozatosabb skálája mentén megalkotva. Elsősorban a kései Mozart világa jelentett számára kiindulást, a mozarti derű és dráma hangját később a haydni játékosság tónusa váltja föl a fináléban. Teljességgel schuberti ugyanakkor a mű megannyi harmóniafordulata, a szerző kedvelt dúr-moll kettősségére (mint zenei fény-árny effektusra) is célozva ezzel.

A romantikába áthajló klasszika hagyományait fölelevenítő hangverseny a bérlettulajdonosok által választható programok egyike. Ígéretes élmény a Zenepalota szemet gyönyörködtető koncerttermében! Az ifjú Berecz Mihály generációjának egyik legjelesebb tehetsége, aki tavaly már Beethoven c-moll zongoraversenyének szólistájaként együtt szerepelt a Miskolci Szimfonikusokkal a budapesti Művészetek Palotájában.

Sziklavári Károly

Ajánlatunk


„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell. Ennyi az egész. És akkor elhatároztam, hogy én merni fogok.”

Az erdőben minden a természet rendje és körforgása szerint zajlik. Ez a nap mégis kicsit más, hiszen kis mókusok születnek. Bár ez is a természet rendje szerint van. De, az egyik kis mókus, Misi, más, mint a többiek, fekete a farkincája.

Kövess minket!


További ajánlataink


Szentpéteri Csilla & Band - Mojito koncertshow

MOM Kulturális Központ

Merüljön el a zene és vizuális művészet lenyűgöző összhangjában egy igazán exkluzív, mediterrán hangulatú koncerten!

Ments meg, szerelem! Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Nyolc ember mulatságos és megható találkozása az online térben a pandémia idején. Musicalvígjáték a félreértésekről és a válságon győzedelmeskedő szerelemről.

Az Attraction Látványszínház, a Britain's Got Talent 2013-as győztes csapata, először ad egészestés show-t Magyarországon! A fantasztikus látványú és koreográfiájú…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!