Program


Hamlet - műismertető

Hamlet - műismertető

Szokolay Sándor: Hamlet
Kreatív közösségi zenehallgatás

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. június 2. péntek, 16:00

Szokolay Sándor (1921-2013) elsősorban operaszerzőként tett szert nemzetközi hírnévre. Színpadi műveinek alapjául mindig igényes irodalmi alapanyag szolgált. Nincs ez másképp a háromfelvonásos Hamlet című operája esetében sem, melyet 1968. október 19-én mutatott be a Magyar Állami Operaház. A librettót a szerző maga állította össze Arany János veretes Shakespeare-fordítása alapján. A művet klasszikus egyszerűség jellemzi, amely időnként rituális pillanatokkal gazdagodik. Szokolay Hamletjét az teszi időtállóvá, hogy Shakespeare és Arany szövegét csupán rövidítette, így a világ legismertebb drámájának filozofikus mondanivalója sem sérült.

Történik: Dániában, Helsingörben az V.században.

I. felvonás
A várbástya őrei Hamlet atyjának szellemét vélik kísérteni, de az nem szól hozzájuk. Claudius, az új király, bátyja halála óta uralkodik, és feleségül veszi a volt király özvegyét, Gertrudot. Figyelmezteti Hamletet, hogy gyászát próbálja meg enyhíteni. Hamlet öngyilkos akar lenni, hogy anyja ilyen könnyen elfelejtette előző férjét. A királyfi figyelmét barátai hívják fel a szellemre. Opheliát atyja és bátyja óvja Hamlettől. A bástyán csakugyan a volt kitály kísért, és Hamletnek beszél is: Őt Claudius ölte meg, fia álljon bosszút ezért.

II. felvonás
Ophelia közli apjával, hogy Hamlet furcsa lett az utóbbi időben. Claudius megfigyelteti. Hamlet színészekkel lejátszatja a Gonzago megöletése c. darabot, saját betoldásaival. Claudius magára ismer a darabban, otthagyja az előadást, és ezzel leleplezi magát.

III. felvonás
Hamlet anyjához készül, s mivel egy függöny mögül mozgást lát, odaszúr és megöli Poloniust - Claudius helyett. Ophelia csalódottságában vízbe öli magát. Ophelia temetése után Hamlet megvív Laertesszel, akinek a tőre mégezett. Claudius mérget tesz egy pohár borba, de azt Hamlet helyett Gertrud issza meg, és meghal. Laertes és Hamlet kardot cserélnek, mindkettőjük megsebesül, Laertes megvallja bűnét, és a halál küszöbén kibékülnek. Hamlet a mérgezett fegyverrel megöli Claudiust, de ő maga is meghal.

 

 

Ajánlatunk


A Vivace Táncforgatag 6 budaörsi sportegyesület és 300 táncos részvételével kerül megrendezésre 2024 június 1-én, 18 órai kezdettel a RaM-Art Színházban.

Moliére komédiázik. Kifiguráz bennünket. Félelmeinket, öncsalásainkat, kicsinyességünket. Ez utolsó színdarabja. 1673. február 17-én a Képzelt beteg előadása közben a címszerepet alakító Molière a színpadon rosszul lesz, és még aznap meghal.

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Kövess minket!


További ajánlataink


Szentpéteri Csilla & Band - Mojito koncertshow

MOM Kulturális Központ

Merüljön el a zene és vizuális művészet lenyűgöző összhangjában egy igazán exkluzív, mediterrán hangulatú koncerten!

GESZTI SIXTY

Papp László Budapest Sportaréna

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!