Program


Fókuszban a koreográfusok - Máne fiatal alkotók
2

Fókuszban a koreográfusok - Máne fiatal alkotók

MÁNE FIATAL ALKOTÓK ESTJE  több...

Aktuális előadások„A Fókuszban a koreográfus sorozat újabb előadásában a Magyar Állami Népi Együttesben tevékenykedő fiatal táncművészek¬-koreográfusok mutatkoznak be. Darabos Péter, Módos Máté, Ifj. Zsuráfszky Zoltán alkotómunkáját a kezdetektől figyelem, még azok a műveik is ismerősek a számomra, amelyek nem az Állami műhelyében készültek. Tehetségesek, eltökéltek jelen világunkban élők ők. Évekkel ezelőtt Orbán Ottó egyik előadásomról írott esszéjében, a „fiatalság teremtő szemtelenségéről”, értekezett. Ez az orbán ottói minősítés az ifjú alkotókra is tökéletesen illik, talán annyi módosítással, hogy igen, teremtők, de inkább bátrak, akik a hagyomány feltétlen tisztelete mellett képesek a konvenciókon túllépve megteremteni saját aktuális művészetüket. Jó szívvel hívom a tisztelt érdeklődőket erre a különleges estére, ahol nem csak hagyományaink kimeríthetetlen tárházára tekinthetnek újra egy sajátos reflexión keresztül, de elmerülhetnek egy új koreográfusi generáció, sajátos, egyedi, csak rájuk jellemző világában is.”

Mihályi Gábor

 

MÁNE FIATAL ALKOTÓK ESTJE (2021. december 11. 19:00)

Módos Máté: "Adaton túli emlékek..."

előadja és koreográfus: Módos Máté   

Zenei szerkesztő: Módos Máté

Fény: Papp Kornél                                                                              

 

Bacsó Lilla, Darabos Péter: Nem tudhatjuk

Notitia Táncműhely: Bacsó Lilla, Berecz István, Husvét Dániel, Kele Kristóf, Rohonyi Barnabás, Szabó Zsombor, Tóth Alma

Fény és látványterv: Gimpel Ákos

 

„Tenni venni, jönni, menni,

Képzeletben messze lenni.

Túl gondolni a világon,

Túl az óperenciákon.”

 

Életünk során szükségszerűen bekövetkező változások a fejlődési folyamatunk részét képezik. A régi formák, a falusi szokásvilág, a társadalmi hierarchiák is átalakulásokon mennek át, törlődnek eredeti funkciójukból. Jövőbe tekintve, de a múltból táplálkozva keressük a választ arra, hogy miként éljük meg ezeket a változásokat. Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, a változást pedig nem zárhatjuk ki.

 

Módos Máté: "Tárt kapuk titkai"

előadja a MÁNE Kamara Társulat: Bollók Ákos, Húsvét Dániel, Kele Kristóf, Opiczer Márton, Patócs Donát Endre, Szabó Zsombor, Varga Ákos  

Koreográfus: Módos Máté

Társrendező szervezet/támogató (ha van): Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíj (koreográfus kategória)

Zenei szerkesztő: Bősze Tamás, Módos Máté, Nyitrai Tamás

Fény: Papp Kornél

 

Olyan barátok, pályatársak alkotják a MÁNE Kamara Társulat aktuális tagjait, akiket leginkább maga a néptánc inspirál. A „kanonizált anyagok” új oldalának bemutatását, valamint fehér foltok reprezentálását tűztük ki célul, mely alkotások nem jöhetnek létre személyes gondolataink, érzéseink párhuzamos megjelenítése nélkül.

Az együttest 2018-ban alapították a Magyar Állami Népi Együttes olyan fiatal férfi táncosai, akik a mindennapos hivatásuk mellett szívesen fordítják szabad idejüket, a további közös munkára.

A folklór és annak különböző vállfajai iránt a csapat érdeklődése, a lehető legszélesebb skálán mozog. Mind ezek mellett egyöntetűen közös célja a társulatnak néptáncainkat a táncművészet legmagasabb színvonalán reprezentálni. Hiszünk a néphagyomány évezredes kiforrottságából fakadó erőben, melynek megformálása minden nap újabb és újabb kihívást jelent számunkra.                     

 

Ifj. Zsuráfszky Zoltán: Fehér Folk

Előadja a Magyar Állami Népi Együttes Kamara Társulata

Rendező- koreográfus: Ifj. Zsuráfszky Zoltán Harangozó Gyula- díjas táncművész, koreográfus

 

Aktuális néptáncszínházi bemutató. A mára klasszicizálódott néptáncok mellett, a „fehér folt” elmélet alapján kronológiailag frissebb táncgyűjtések koreográfiái kapnak helyet az előadásban.  A XXI. században formálódó tendencia az új hagyományőrzés. Városi emberként is újra tanuljuk saját hagyományainkat , és tovább éltetjük ezt az Örökséget, amíg lelkünkből kitelik!

 

A beszélgetés résztvevői: Bacsó Lilla, Darabos Péter, Módos Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

 

 

Kövessen minket!


További ajánlataink


A hős Király Kis Miklós fülig szerelmes lesz a világ legszebb lányába, Tündér Terciába, és bármilyen hihetetlennek is hangzik, a…

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Philip Glass balett-operája Jean Cocteau története alapján francia nyelven, magyar és angol felirattal

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok