Program


Duna Szimfonikus Zenekar - Találkozások - Tavaszi 3.

Duna Szimfonikus Zenekar - Találkozások - Tavaszi 3.

A Duna Szimfonikus Zenekar koncertje.  több

Műsor:

Beethoven – Dénes: Begegnung in Mondschein (Találkozások holdfényben) – „A Mondschein szonáta hangszerelése kisebb kitérőkkel” (Dénes István)
B.G. Neruda: Esz-dúr trombitaverseny
Dvořák: 8. (G-dúr) szimfónia, op.88

Közreműködik: Tarkövi Gábor – trombita

Vezényel: Dénes István

Műsorvezető: Zelinka Tamás

Tarkövi Gábor (Esztergom, 1969) trombitaművész tanára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében Geiger György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola művészképzőjében pedig Varasdy Frigyes volt. Zenekari művészi karrierjét a Württembergi Filharmonikus Zenekarnál kezdte, majd 1994-ben a Berlini Szimfonikusokhoz (mai Konzerthausorchester), 1999-ben pedig a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarához került szólótrombitásként. 2004 óta a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása.

Dénes István 1977-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés, karmester és zongora szakán. 1987 és 1995 között a Brémai Színház első karmestere, 1995 és 2008 között pedig a Trieri Színház zeneigazgatója. Rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, és a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein, miközben ünnepelt művésze az európai koncerttermeknek és fesztiváloknak. Újító szándékát jól reprezentálják a 2000-ben szerzett „Nokia-keringő zongorára” és a „Nokia-keringő zenekarra” c. művei, amelyek a komolyzene történetében első ízben használják a mobil telefont.

„Mint ismert, Beethoven 1802-ben komponált cisz-moll zongoraszonátájának (op. 27. No. 2) eredeti címe: „Sonata quasi una fantasia” (=Fantázia szonáta). A mű közkeletű elnevezése, - a „Mondschein”, „Holdfény” Ludwig Rellstab kritikustól származik, aki annak idején azt írta az első tételről, hogy az Őt a holdfényes luzerni tópartra emlékezteti. A művet később Laubensonate címen is népszerűsítették, mert Beethoven állítólag egy kerti lombozat (lombsátor) alatt improvizálhatta... „ Beethoven-Dénes: Találkozás holdfényben c. művemben érzéseim szerint három dimenzió keveredik össze, előre bocsátva, hogy ezek csak hipotézisek, és a feltevések a"Fantasia és a science fiction" határán mozognak:
1. Beethoven egy lehetséges találkozója a halhatatlan kedvessel (Unsterbliche Geliebte -Josephine Brunsvik de Korompa) Martonvásáron - bár tudjuk, hogy a művet Giulietta Guicciardi grófnőnek, - egy "másik kedves"-nek – ajánlotta;
2. Beethoven találkozása későbbi "én"-jével...;
3. Beethoven és a XXI. század találkozása…;
Ezen kívül még két motiváció a Mondschein-sonate meghangszerelésére, amely - az előbb említett nyomasztóan sokrétű élményvilág hatására - kicsit többre sikerült, mint hangok puszta átültetése zenekarra:
1. Az egyedülállóan zseniális "MŰ" maga, mely úgy önmagában, mint Beethoven életművében egy nagy rejtély és messze túllépi a Beethoven által addig ismert és használt - amúgy is állandó túlfeszülésben, robbanásban lévő - szimfonikus kereteket, előre mutatva Lisztig, Verdiig és Wagnerig;
2. A martonvásári titkokkal teljes, varázslatos környezet, amely a 2 évvel ezelőtti, életem első ottani koncertje alkalmával megihletett;
Még két gondolat, amely Beethovennel kapcsolatban mindig foglalkoztat és állandó feszültségben tart. Előttem áll a nagy kihívás, a tanulóéveimből visszamaradt kompozícióm "Hommage á Beethoven" újra gondolása - újra komponálása. Ez a művem annak idején - mai szemmel nézve igen csak kezdetleges tanulmány, csíratöredék volt, de megpróbálta a beethoveni építkezés és a beethoveni témák kombinációját egy modern felfogásban visszatükrözni. A legizgalmasabb rejtély azonban, hogy 9 hónappal Beethoven és Josephine Brunsvik 1812-es prágai találkozása után Josephine egy leányt szült, akit Minona-nak neveztek. M i n o n a (mondd visszafelé!): megdöbbentő, hogy mennyi szenvedély, titok, őrületesen végletes érzelmi paletta tartozik ehhez a hihetetlenül összetett és nyomasztón izgalmas témához, melyet már csak a zene képes túlszárnyalni.” (Dénes István zeneszerző gondolatai)

Johann Baptist Georg Neruda (1708-1780) cseh zeneszerző, hegedűművész és karmester Prágában, továbbá koncertmesterként a drezdai udvarban működött. Tizennyolc szimfóniát, tizennégy versenyművet, valamint szonátákat és egyházi műveket komponált, melyek közül a műsoron szereplő Esz-dúr trombitaverseny mindmáig a legismertebb.

Antonin Dvořák (1841-1904) cseh zeneszerző Beethovenhez hasonlóan kilenc szimfóniát írt és a brahmsi-schuberti hagyományhoz csatlakozva megőrizte a négytételes klasszikus szimfónia-modell formai kereteit és tételtípusait. A 8. szimfónia prágai ősbemutatója után Richter János – Dvořák jó barátja és műveinek elkötelezett népszerűsítője – a 8. szimfónia bécsi bemutató után, melyet a Bécsi Filharmonikusok játszottak, ekképpen lelkendezett a szerzőhöz írt levelében: „Biztos vagyok benne, hogy Téged is lenyűgözött volna az, ahogy a zenekar játszott. Valamennyien tudtuk, hogy ez a szimfóniád egészen kivételes alkotás. Egyként lelkesedtünk érte. Forró és őszinte diadal volt”. A darabot Dvořák egy cseh népdal melódiájára komponált, pompás variációsorozattal zárta. „Annak dacára, hogy elég jól megálltam a helyem a zene nagyszerű világában, ma is az vagyok, aki voltam – egy egyszerű, dolgos cseh zeneszerző.”

(Zelinka Tamás)

Ajánló


Szerb Antal: EX

Új Színház, Nagyszínpad

Ha egy király elhagyja a trónját és szélhámosnak áll, akkor biztos feltűnik pár…

Bach: János passió

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Ismét látható Bach János passiójának tavaly nagy sikerrel bemutatott színpadi változata, mely most…

thriller Az előadást 14 éven felüliek számára ajánljuk!

Ajándékozzon jegy.hu
utalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ