Program


Duna Szimfonikus Zenekar - Skócia bűvöletében - Tavaszi 2.

Duna Szimfonikus Zenekar - Skócia bűvöletében - Tavaszi 2.

A Duna Szimfonikus Zenekar koncertje.  több

Műsor:

N. Gade: Osszián visszhangjai – nyitány, op.1
Bruch: Skót fantázia (Esz-dúr), op.46
Mendelssohn: 3. (a-moll) szimfónia („Skót”), op.56

Közreműködik: Dósa Csenge – hegedű

Vezényel: Deák András

Műsorvezető: Zelinka Tamás

Dósa Csenge a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban Petőfi Erika tanítványa volt. Nyolc éves kora óta vesz részt országos és nemzetközi hegedűversenyeken. Eredményei: a Catania 2015 Campchiaro Nemzetközi Hegedűverseny 2. díj; a „Zene határok nélkül” c. kortárs zenei verseny – Nagydíj (2014.); Komárnói Nemzetközi Beliczay Gyula Emlékverseny kétszer 1. díj szólóhegedű és kétszer kamarazene kategóriában, utóbbiban nagydíjas is (2010. és 2011.); Bartók Béla Országos Hegedűduó Verseny 1. díj és EduArt különdíj (2012.); Budapesti Rados Hegedűverseny két arany díj, melyek közül a második kiemelt 1. díj és a Kaposfest különdíja (2009. és 2012.). 2015-ben sikeresen felvételizett Glasgowba a Royal Conservatoire of Scottland-ra és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre is.

Niels Wilhelm Gade (1817-1890) hangverseny-nyitánya az első kísérlet a közép-európai szimfonikus zenekari formák speciális „északi hanggal” való egyesítésére. Ez a hangvétel leginkább a mű bevezető részében nyilvánul meg. Gade ugyanis egy koppenhágai versenyen lipcsei tanulmányútra szóló ösztöndíjat nyert, így a helyszínen tudta tanulmányozni Schumann és Mendelssohn művészetét. Osszián (Ossian, Oisian, Oissin vagy Oisein) morweni királyfi, Fingal skóciai király fia MacPherson: Ossian énekei c. művében. Osszián az ír és skót mondák hőse, legendás dalnok (bárd).

Max Bruch (1838-1920) német zeneszerző hosszú évtizedeken át a német, de különösen a berlini zenei élet egyik kimagasló vezető egyénisége volt. Skót fantáziája a bárdok költészetének, az Osszián-éneknek, Robert Burns lírájának és Walter Scott nagyszerű leírásainak zenei visszhangja. Ebben a rapszodikus kompozícióban a hárfa tölti be a hegedű dialóguspartneri szerepét, emlékeztetve az északi bárdok kedvenc hangszerére.

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) német zeneszerző 20 éves volt, amikor először látogatott el Nagy-Britanniába. Miután egy sor sikeres előadást tartott Londonban, szakmai elfoglaltságai mellett szakított időt arra is, hogy műgyűjteményeket tekintsen meg, sőt Walter Scotthoz is ellátogatott. Kompozíciós terveket dédelgetett, melyről gazdag levelezéséből tájékozódhatunk: „Mihelyst most nyugtom lesz, itt, vagy Skóciában írni akarok egyet s mást: nem hiába van skót duda a világon!...”. Majd a holyrood-i Stuart-kastélyban tett látogatás után ezt írta: „Ma mély alkonyatkor elmentünk a palotába, melyben Mária királynő élt és szeretett; mutatnak ott egy kis szobát, csigalépcső vezet fel ajtajáig, onnan vonszolták ki Rizziót egy sötét sarokba, s ott gyilkolták meg… A mellette levő kápolna bedőlt, fű és borostyán növi be sűrűn, a (ma már) széttört oltárnál koronázták Máriát Skócia királynőjévé. Minden romos, korhadt, és derűs ég ragyogja be. Azt hiszem, megtaláltam Skót szimfóniám elejét.” A szimfónia nyitódallamát megihlető élménytől (1829.) csaknem tizenhárom esztendő telt el a mű elkészültéig, melyről a jó barát Robert Schumann ekképpen vélekedett: „Mendelssohn öt szimfóniája közül az »Olasz« a legvonzóbb, de tartalmára nézve a »Skót« a legmélyebb.”

(Zelinka Tamás)

Ajánló


BELLATOR Budapest 2017

Papp László Budapest Sportaréna

Az amerikai BELLATOR rendezvénysorozat Firenze, Torino, Belfast és London után Budapestre látogat. A…

Tankcsapda

Papp László Budapest Sportaréna

Pályafutása egyik legnagyobb show-jára készül a TANKCSAPDA: az Aréna küzdőterének közepére helyezett színpadon…

A legendás new yorki gitáros Marc Ribot nyolc év után tér vissza Budapestre…

Ajándékozzon jegy.hu
utalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ