Program


Duna Szimfonikus Zenekar - Búcsúzó romantika - Őszi 4.

Duna Szimfonikus Zenekar - Búcsúzó romantika - Őszi 4.

A Duna Szimfonikus Zenekar koncertje.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. november 18. péntek, 19:00

Műsor:

Massenet: Scènes pittoresques (Festői jelenetek) – szvit
Saint-Saëns: La jeunesse d’Hercule (Hercules ifjúsága) – szimfonikus költemény, op.50
Wagner: Siegfried Idill
Glazunov: Koncertkeringő, op.47 Nr.1

Vezényel: Horváth Gábor

Műsorvezető: Zelinka Tamás

Horváth Gábor (Budapest, 1975) tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Középiskolai Énektanár és Karvezető szakán (tanárai: Maklári József, Hartyányi Judit) és kitüntetéses minősítéssel a karmester szakon végezte (tanárai: Lukács Ervin, Gál Tamás). Tanári munkásságának főbb állomásai: 1998-2002: Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban – ének-zene oktatás; 2000-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója Karmester és Karvezető Tanszék egyetemi adjunktusa; 2002-től a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola – karvezetés, kamarazene tanára. 2010 óta a Gödöllői Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere, továbbá a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar karmestere.

Jules Massenet (1842-1912) francia zeneszerző a párizsi Conservatoire zeneszerzés professzora volt. Operái mellett balettzenéket, oratóriumokat és kantátákat, közel kétszáz dalt, továbbá zenekari szviteket, jeleneteket komponált, melyek karakteres, táncos jellegű és rövid tételekből állnak, például: Scènes hongroises – 1870, Scènes pittoresques – 1874, Scènes dramatiques – 1875, Scènes napolitaines – 1876, Scènes de féerie – 1881, Scènes alsaciennes – 1882).

Camille Saint-Saëns (1835-1921) francia zeneszerző, karmester, zongorista és orgonista rendkívüli tehetségét nagyra értékelte Liszt, Rossini és Berlioz is. Saint-Saëns 1853-ban elnyerte a Saint Merry-templom orgonistai állását, amit 1858-ban a Saint Madeleine-templommal cserélt fel, s itt tevékenykedett egészen 1877-ig. 1879-ben forró sikerű hangversenyt adott Budapesten. Utolsó éveit Algériában töltötte. Saint-Saëns négy szimfonikus költeménye közül a legnépszerűbb és a leghíresebb mindmáig a Haláltánc (Danse macabre), míg a többiek (Omphale rokkája, Phaéton, Herkules ifjúsága) alig ismertek. Hercules, görög nevén Héraklész (Héra= híres) már ifjúként is nagy erejű volt, korán kötelességtudóvá és bölccsé vált. Olyan férfiú volt, aki a nimfák lágy hívásának és a buja bacchánsnők erőteljes csábításának is ellen tudott állni, hirdetve a férfierény győzelmét a gyönyörök felett.

Richard Wagner (1813-1883) felesége, Liszt Cosima 33. születésnapjára komponálta a Siegfried – Idill-t 1870-ben. A mű címe a legkisebb gyermekükre, az újszülött Siegfriedre utal, másrészt arra, hogy idézeteket tartalmaz Wagner: Siegfried című zenedrámájából. A zenemű azonban voltaképpen szerenád Cosima asszonyhoz, aki a zeneszerzőt megajándékozta a családi boldogság régóta áhított idilljével. A mű a hitvesi szeretet, gyengédség és szerelem különlegesen szép kifejezése, melyet Wagner eredetileg kis zenekarra írt és házuk kertjében, Cosima ablaka alatt játszatott el, meglepetésként. Wagner később elkészítette a mű zenekari változatát.

Alekszandr Glazunov (1865-1936) orosz zeneszerző, karmester és tanár 1907 és 1928 között a Szentpétervári Konzervatórium (később Leningrádi Konzervatórium) igazgatója. Legjelentősebb művei szimfóniák és zenekari művek, ezért is hívják szülőhazájában „az orosz Brucknernek”. 1884-ben Glazunov európai „látókörtágító” útja során Weimarban találkozott Liszt Ferenccel, aki úgy nyilatkozott, hogy „erről a komponistáról az egész világ beszélni fog”. Mint tanár és karmester nagy súlyt helyezett zeneszerzői növendékei műveinek bemutatására még akkor is, ha konzervatív ízlése ellenére voltak. Jeles filantróp volt: egész fizetését diákjai között osztotta szét. Koncertkeringője gyönyörű muzsika, amely a koncertpódiumra hozza a tánczenét. Olyan szerkesztésű, mintha az egyik Csajkovszkij-balettből érkezett volna.

(Zelinka Tamás)

Ajánlatunk


19:00 Kapunyitás 20:00 Beton.Hofi 22:00 Krúbi Beton.Hofi Rap Artist Krúbi háromszoros Fonogram-díjas énekes, rapper, zeneszerző, szövegíró. Első dalában, a 2017 nyár elején megjelent PestiEst-ben csak úgy sorjáznak a tabutémák, ám a kifejezetten harcos kiállása, a teljesen újszerű rímképlet és a hitelesség azonnal feltűnést keltett. A bemutatkozó nagylemezén (Nehézlábérzés, 2018) Krúbi teljes fegyverzetében jelenik meg: erőteljes politizálás, szexualitás, celebek bírálata, tabudöntögető témák. A 2019-es Zárolás feloldva EP dalait a gyors befutás hátulütői, az agresszíven nyomuló rajongók, a tolakodó nők, az eredményt váró menedzserek népesítik be. A korábbinál egységesebb, komorabb hangvételű második album után 2020 augusztusától Krúbi szívizomgyulladás miatt csaknem tíz hónapig nem állt színpadra, de 2021 nyarán újra nagy sikerrel zenélt. A betegségéről szóló csaknem kilenc perces Szív című dal hamar népszerű lett. Legutóbbi, III. Krúbi című albumát éppen 29. születésnapján, 2023. november 17-én dobta piacra, többek között a Ganxsta Zolee tehet mindenről című szerzeménnyel. A korong dalait 2024 januárjában a Papp László Sportarénában tartott nagyszabású koncertjén hallgathatták meg élőben a rajongói. Beton.Hofi szabályosan berobbant a hazai újhullámos hiphop világába. A 2021 júniusában megjelent első, ‘comic sins’ c. mixtape óriási kritikai és közönség sikert aratott, a 2022-ben kiadott ‘Playbánia’ megjelenését követően, pedig egyértelművé vált, hogy Beton.Hofi az elkövetkezendő évek meghatározó könnyűzenei előadója lesz. Egyedi hangzásvilágával, (ön)reflektív dalszövegeivel, hipnotikus színpadi jelenlétével, humorával és lelkes, magukat ‘Citromale Gang’ néven aposztrofáló rajongói bázisával gyorsan, mindössze 2 év alatt bebiztosította helyét a klubok és fesztiválok nagyszínpadain, hogy aztán 2023-ban már a telt-házas Budapest Parkban lépjen fel. 2022-ben a ‘comic sins’-ért, 2023-ban pedig a Playbánia albumért Fonogram díjat nyert az év hazai rap vagy hip-hop albuma/ hangfelvétele kategóriában, Hundred Sins-el közös Bagira c. dala, pedig a 3. legtöbbet játszott magyar dal lett valaha Spotifyon. A trilógiát záró “0” c. 20 dalos lemeze 2024 tavaszán jelent meg. A lemezt áprilisban, első “aréna showján” az MVM Dome-ban mutatja be. Super Early Bird: 6500 Ft (korlátozott darabszámban) Early Bird: 7500 Ft (korlátozott darabszámban) Standard: 8500 Ft VIP: 12000 Ft (korlátozott darabszámban) VIP jegy tartalma: gyors belépés a VIP bejáraton keresztül, a koncertet közvetlenül a színpad előtt egy elkülönített nézőtéri helyről élvezheted, egyedi VIP pass és karszalag, welcome drink

A Pesti Magyar Színház zenés előadásában megismerheted Tutajos és Bütyök, a két fővárosi nyolcadikos csodás nyári kalandjait. A két jó barát először jár vidéken, mégpedig a varázslatos titkokat rejtő Kis-Balaton mellett. Eleinte minden idegen a számukra, de Matula bácsi – aki kicsit olyan, mintha mindannyiunk nagypapája volna – megismerteti őket a táj titkaival, a végtelen nádas különleges állataival és növényeivel, a vidéki élet szépségeivel.

Daphne du Maurier regénye alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló bemutatója

Kövess minket!


További ajánlataink


DEMJÉN – „Nincs középút”

Papp László Budapest Sportaréna

Demjén Rózsi a legenda, aki huszonhetedik alkalommal tölti meg az Arénát!

Nemanja Radulović & Double Sens - világhírű hegedűművész koncertje Szép

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Világraszóló népszerűségét minden sablont és konvenciót mellőző eredeti egyéniségének köszönheti. A világhírű hegedűművész bátor művészi szabadsággal szólaltatja meg a műsorára…

Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!