Program


DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - AZ EMBERI SZELLEM DIADALA

DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - AZ EMBERI SZELLEM DIADALA

Korossy-Khayll Csongor – hegedű
Vezényel: Medveczky Ádám
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. szeptember 10. csütörtök, 19:00

Az emberi szellem diadala
2020. április 24. (péntek) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

Beethoven: 3. Leonóra – nyitány
Sibelius: d-moll hegedűverseny, op.47
Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, op.90

Közreműködik:
Korossy-Khayll Csongor – hegedű (a 2019. évi Fischer Annie ösztöndíj nyertese)
Vezényel: Medveczky Ádám
Műsorvezető: Zelinka Tamás

Ludwig van Beethoven (1770-1827) Fidelio (kezdetben Leonóra) c. dalművét rövid idő alatt többször is átdolgozta, és minden változathoz egy új nyitányt komponált, melyek közül a „3. Leonóra-nyitány” a legismertebb. Ezt gyakran játsszák a koncerttermekben, de megszólal a dalmű második felvonásának élén, vagy még inkább a közepén, a színváltozás alatt, mert erősíti az opera eszmei üzenetét, a hitvesi önfeláldozás és az igazság várt győzelmét.

Jean Sibelius (1865-1957) finn zeneszerző eredetileg Willy Burmester német hegedűművésznek szánta versenyművét, aki a szerzőnek írt levelében csodálatosnak nevezte a darabot. A sors fintora, hogy a német hegedűművész végül sosem játszotta el a d-moll hegedűversenyt, melyet 1905-ben mutattak be Berlinben. Sibelius így a magyar csodagyermek-hegedűsnek, az akkor 13 éves Vecsey Ferencnek dedikálta művét.

Johannes Brahms (1833-1897) 3. szimfóniájának ősbemutatója 1883. december 2-án volt a Bécsi Filharmonikusok egyik hangversenyén, Hans Richter (Richter János) vezényletével. Ebben a szimfóniában az emberi küzdelem megfogalmazása beethoveni szellemben, beethoveni szinten történik – természetesen Brahms nyelvén és eszközeivel. Sokak szerint a 3. szimfónia Brahms vívódó férfias költészetének az egyik legmegrázóbb dokumentuma.

Korossy-Khayll Csongor nyolcéves korától hegedül, 13 éves korában sikeresen felvételizett a Zeneakadémiára, jelenleg Szenthelyi Miklós tanítványa. A Wonderful Youth’s Orchestra (WYO) nemzetközi ifjúsági zenekar tagjaként több európai országban is koncertezett. Számos versenyeredménye, sikere (pl. Virtuózok 2017) mellett négyezer hallgató figyelmével is dicsekedhet, miután a Dohány utcai Zsinagógában Varnus Xavér koncertjén is fellépett.

Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház és a MATÁV Szimfonikusok egykori zeneigazgatója, majd a Győri Filharmonikusok első karmestere volt. A Operaház rendszeresen visszahívott vendégkarmestere. Évtizedek óta tanít a Zeneművészeti Egyetemen, e tevékenysége is az operához kapcsolódik. Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Prima Primissima díjas, érdemes művész. A DSZZ évtizedek óta mindig nagyon szívesen fogadott vendégkarmestere.

(Zelinka Tamás)

Ajánlatunk


A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük csaknem hajótöréssel végződik.

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

Kövess minket!


További ajánlataink


Nemanja Radulović & Double Sens - világhírű hegedűművész koncertje Szép

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Világraszóló népszerűségét minden sablont és konvenciót mellőző eredeti egyéniségének köszönheti. A világhírű hegedűművész bátor művészi szabadsággal szólaltatja meg a műsorára…

Dvořák: Stabat Mater

Vasas Székház Díszterme

Dvořák Stabat Mater című műve egy mélyen megindító vokális és zenekari mű, mely alapját a középkori latin himnusz, a "Stabat…

Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!