Program


DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET

DUNA SZIMFONIKUS ZENEKAR - A VÁLTOZATOSSÁG GYÖNYÖRKÖDTET

Közreműködik: Radnai Róbert – brácsa
Vezényel: Ligeti András
Műsorvezető: Zelinka Tamás
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. december 6. péntek, 19:00

A változatosság gyönyörködtet
2019. december 6. (péntek) 19:00
Duna Palota - Színházterem (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.)

    Csajkovszkij: Vonósszerenád, op.48
    Dávid Gyula: Brácsaverseny (1950)
    Schumann: 4. (d-moll) szimfónia, op.120

Közreműködik: Radnai Róbert – brácsa
Vezényel: Ligeti András
Műsorvezető: Zelinka Tamás

„Véletlenül szerenádot írtam vonószenekarra négy tételben… rettenetesen kedvelem. Formája nagyon kellemes, mert csak öt szólamra van szükség.” – írta kiadójának. A moszkvai bemutatón a közönség első hallásra szívébe zárta a művet, amely Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) egyik legnépszerűbb zenekari darabja lett.

Dávid Gyula (1913-1977) zeneszerző műveinek stílusa-hangvétele a Bartók és Kodály utáni zeneszerző-nemzedék jellegzetes magyar hangját gazdagítja egyéni színekkel. Első átütő sikerű kompozícióját, a Brácsaversenyt Lukács Pál mutatta be 1951-ben, Ferencsik János vezényletével.

„Szimfóniámnak ’Clara’ lesz a címe: őt akarom benne lefesteni fuvolákkal, oboákkal és hárfákkal” – jelentette ki Robert Schumann (1810-1856) német zeneszerző röviddel azelőtt, hogy elkezdte volna komponálni 4. szimfóniáját. Úgy tűnik, hogy Schumann a munka közben a zenei portré ötletét elvetette, mert a végeredmény egy szünet nélküli négy tételes mű lett, melyeknek közös alaphangja a lendület, a lázas erőfeszítés.

Radnai Róbert brácsaművész zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem BTI-ben és az LFZE Szegedi Tudományegyetemen végezte, Nagy Ágnesnél. Ezután Németországban tanult, Prof. Diemut Poppen-nél, és Salzburgban Igor Ojsztrah-nál. Játszott a Klagenfurti Szimfonikus Zenekarban, a Mannheim-i Filharmonikusoknál és rendszeresen koncertezik a Würth Philharmoniker-nél. Szólókoncertjei voltak a Zeneakadémián, Kecskeméten, Marosvásárhelyen. 2017 óta tagja a Duna Szimfonikus Zenekarnak, mint a brácsa szólam vezetője.

Ligeti András karmester 1977-től a budapesti Állami Operaház koncertmestere, ahol 1981 és 1985 között karmestere is tevékenykedett. A nyolcvanas évek közepétől rendszeresen dirigált vezető hazai és külföldi szimfonikus zenekarokat. Előbb a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, igazgató-karmestere volt, majd 1997 és 2008 között a Matáv, majd Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. Egyetemi docensként éveken keresztül vezette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekarát, később ugyanitt a karmesterképző munkáját is irányította. Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész.

Ajánlatunk


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

Kövessen minket!


További ajánlataink


Oidipusz Szép

Radnóti Miklós Színház

Szophoklész drámájából Robert Icke készített egy izgalmas, friss, modern átiratot. A jól ismert ókori történet ezúttal napjainkban, egy választás éjszakáján…

Dorottya

Gózon Gyula Kamaraszínház, Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színház

Csokonai Dorottyája szellemes, vagány komédia a férfiak ellen fölkelő, elhanyagolt dámákról - költői bravúr, huncut, kócos remekmű Nagy-Kálózy Eszter jutalomjátékával!

Szeretnénk benneteket meghívni a 2024. március 23-án, szombaton megrendezésre kerülő 3 vetítéses animációs film rendezvényünkre. Találkozhatsz kedvenc videósaiddal is, ott…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!