Program


Sándor Júlia - Nagy Péter István: Éhség

Sándor Júlia - Nagy Péter István: Éhség

1888-ban egy fiatal író rója a norvég főváros, Kristiania utcáit. Napról napra él, kilakoltatják, nincstelenségében koplal, nyomorog, de a fejében nagyszerű, az irodalom és a világ folyását új mederbe terelő terveket forgat. Közben éhezik. Ételre. Szeretetre. Szerelemre.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 22. hétfő, 20:00

Dargay Marcell – Devich Botond – Nagy Péter István – Sándor Júlia – Vincze Alina: Éhség

Knut Hamsun, norvég író. Koszorús nemzeti költő és náci-kollaboráns hazaáruló. 30 évesen megírja Éhség című regényét, 60 évesen irodalmi Nobel-díjat kap. 85 évesen nekrológot ír a halott Hitlerről. Pszichiátriai kényszergyógykezelés alatt írja utolsó könyvét: az önmagával számot vető Benőtt ösvényeken-t. Demensnek és beszámíthatatlannak nyilvánítják, vagyonát elkobozzák, házi őrizetet kap. Egyesek alakját mindenestül zárójelbe teszik, mások igyekeznek szétválasztani irodalmi zsenijét és politikai tetteit.

1888-ban egy fiatal író rója a norvég főváros, Kristiania utcáit. Napról napra él, kilakoltatják, nincstelenségében koplal, nyomorog, de a fejében nagyszerű, az irodalom és a világ folyását új mederbe terelő terveket forgat. Közben éhezik. Ételre. Szeretetre. Szerelemre. A társadalom jóllakató elismerésére. Pillanatnyi sikerek és fojtogató kudarcok közepette próbál érvényesülni, mint művész. Átszűri magán, és saját világészlelése részeként teremti újra élményeit. Közben a testi-lelki összeomlás határán egyensúlyoz. Retteg az önfeladástól, a megőrüléstől, attól, hogy végleg kiszorult a középosztályból, és hogy mindezt leleplezik. A fiatal író kompromisszummentes művészi identitáskeresése és zaklatott, kiúttalan bolyongása Kristiania utcáin élesen rajzolja meg az alkotás egyszerre felszabadító és kegyetlen mivoltát, a művészi pálya árnyoldalát és kihívásait.

Hamsun önéletrajzi ihletésű pszichológiai regénye és az író időskori alakjának vitatott megítélése egy álomszerű, önmagával is sokrétegű polémiát folytató előadásban ütközik egymással. Az előadás problémafelvetése – a pályakezdő fiatal alkotás iránti olthatatlan vágya és a művész társadalmi felelőssége – ugyanakkor túlmutat a hamsuni életmű kontextusán, reflexióra készteti az előadás alkotóit és nézőit is.

Rendező: Nagy Péter István e.h.

Szereplők: Domokos Zsolt, Dunai Csenge, Nagy Norbert, Pallag Márton, Pálya Pompónia

Zene: Dargay Marcell
Dramaturg: Sándor Júlia
Látványtervező: Devich Botond e.h.
Video: Vincze Alina
Sound design: Csizmás András
A látványtervező munkatársa: Pestalits Benjámin
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
A szöveg Pap Vera-Ágnes fordításának felhasználásával készült.

Ajánlatunk


Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Kövessen minket!


További ajánlataink


Madame Tussauds Budapest

Madame Tussauds, Palazzo Dorottya

A világ legújabb Madame Tussauds Budapest produkciójában 52 magyar és nemzetközi élethű viaszfigurával, lélegzetelállító installációkkal, rengeteg élménnyel, hang- és fényjátékkal,…

Meg se kínáltak-Bödőcs Tibor könyve alapján

6SZÍN

Kocsmaária sok nevetéssel és sírással. - A szerző többször is nyilatkozta, hogy “Thuróczy Szabolcs hangján szól a fejében Oszkár”. Az…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!