Program


Budafoki Dohnányi Zenekar, Rimszkij-Korszakov, Pánczél, Dvorák, Vez. Yeruham Sharovsky

Budafoki Dohnányi Zenekar, Rimszkij-Korszakov, Pánczél, Dvorák, Vez. Yeruham Sharovsky

Budafoki hangversenyesték a Klauzál Házban

Mai hangversenyünk nyitánya Rimskij-Korszakov Nagy orosz húsvét című művének bevezetője, amely az 1887-88-as esztendők diadalmas termésének harmadik darabja. A bemutatót maga a szerző vezényelte 1888 telén, a pétervári bemutatón.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. november 17. péntek, 19:00

A nyitány zenei anyagát az Obichod orthodox népének-gyűjteményből vette. Önéletrajzi írásában a zeneszerző így jellemzi e darabját: „…átmenet Nagyszombat borongós, sejtelmes estjéből Húsvétvasárnap reggelének féktelen ujjongásába.”

A nyitányt követően Pánczél Tamás, aki egyébként zenekarunk hegedű szólamát erősíti, zongoraversenye csendül fel, és eddig kétszer került bemutatásra, egyszer a Müpában, a Dohnányi Zenekar és Oravecz György előadásában, majd a Duna palotában  a Duna szimfonikusokkal, Balog József közreműködésével. A mai estén ismét Balog József szólaltatja meg a zongora szólamot. A szerző így jellemezte művét: “Szerettem volna egy nagyszabású, a klasszikus zongoraversenyek minden erényével felvértezett, ugyanakkor a saját zenei nyelvemen megszólaló darabot írni.  Számomra fontosak : a harmóniákban gondolkodás - mivel úgy vélem ez a mindenkori közönség számára a befogadhatóság egyik sarokköve - másfelől a dramaturgiai kicsiszoltság. A három tételes, meglehetősen nehéz zongoraszólóval rendelkező műben ezeket próbálom nyújtani.”

A hangverseny második részében Dvorák VII. szimfóniája csendül fel. Zenekari hangzásából a komponista száműzött minden öncélú fényt és színt, valósággal aszkétikusan fegyelmezett muzsikát írt. A második tétel megnyugtató, harmonikus hangulatában romantikusan daloló kürtöt is hallhatunk. A scherzo nem vidám, inkább feszült muzsika, csak középrészében csendülnek fel a természet derűs hangjai. A zárótételben a komponista végül szabadjára engedi sodró temperamentumát és izzó hangszín-fantáziáját.

Műsor:

Rimszkij-Korszakov: Nagy orosz húsvét nyitány
Pánczél: Zongoraverseny
Dvorák: VII. szimfónia

Közreműködik:
Balog József - zongora

Vezényel: Yeruham Sharovsky

Ajánlatunk


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar, angol és orosz felirattal

Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek való megfelelés kényszeríti ránk. (Kovács Bálint)

Kövess minket!


További ajánlataink


Ments meg, szerelem! Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Nyolc ember mulatságos és megható találkozása az online térben a pandémia idején. Musicalvígjáték a félreértésekről és a válságon győzedelmeskedő szerelemről.

Még egy kört mindenkinek

Belvárosi Színház

A hatalmas sikerű dán filmből készült életigenlő színdarab beleérzéssel és humorral szembesít azzal, mivel jár, ha megpróbáljuk elengedni a kontrollt.

Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!