Program


Budafoki Dohnányi Zenekar, Rameau, Beethoven, Brahms, Vez. Hollerung Gábor

Budafoki Dohnányi Zenekar, Rameau, Beethoven, Brahms, Vez. Hollerung Gábor

A 2016-os „Beethoven Budán Fesztivál” kadenciapályázat győztese, a 2014-es Miskolci Nemzetközi Operafesztivál operaíró versenyének Tehetségdíjasa, a 2014-es Virtuózok című műsor középdöntőse, a 24 éves Szűts Apor zongorajátéka ízesíti a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar szeptember 30-ai koncertjét a Zeneakadémián.
 több...

(A korábban meghirdetettel ellentétben Beethoven I. zongoraversenye és Brahms I. szimfóniája mellett Rameau Une Symphonie Virtuelle című műve csendül fel.)

Budafoki Dohnányi Zenekar

Műsor
Rameau: Une symphonie virtuelle
Beethoven: I. zongoraverseny
Brahms: I. szimfónia
 
Szüts Apor – zongora
Vezényel: Hollerung Gábor

Rameau elsősorban operaszerzőként ismert, ám operái számos zenekari betétet tartalmaznak, melyek egyrészt a cselekmény drámai megjelenítését szolgálják, másrészt a cselekmény részeként táncot jelenítenek meg. Ezen betétszámokból könnyedén összeállíthatunk egy olyan tételsort, melyek a későbbi zenei tradíciókban egy szimfóniát alkotnak. E válogatásnak adtuk az „Une symphonie virtuelle” nevet.
 
A Rameau-művet követően Beethoven I. zongoraversenye csendül fel, melyet valójában harmadikként komponált ebben a műfajban. Bemutatóján, 1798-ban, Prágában maga a szerző játszotta a zongora szólamot. A versenyművet Szüts Apor, a 2016-os Beethoven Budán kadencia versenyének győztese szólaltatja meg, természetesen saját kadenciával.

A hangverseny utolsó száma Brahms I. szimfóniája. A szerző életművében nagy küzdelem volt e zenemű létrejötte. A szimfónia írásának gondolata már hosszú ideje foglalkoztatta Brahmsot, első próbálkozását végül is zongoraversennyé dolgozta át (d-moll koncert). Végül is hosszú ideig, mintegy 20 évig várt első szimfóniája megírásával, mely eltér a hagyományos szimfóniák felépítésétől.
Az első tétel elé lassú bevezetést iktatott, melynek sejtelmesen komoly hangulatát, dallamvilágának kromatikáját a főtétel pregnáns ritmusvilága váltja fel. A második tételben megszólal barátja, a tragikusan elhunyt Schumann álomszerű világa. A harmadik, hagyományosan scherzo tételben a népet népdal ringatózó, bölcsődalszerű hangja csendül fel, melyet a zárótétel lassú bevezetőjét követően a beethoveni hangot idéző diadalmas kóda zár le. 

 

 

Kövess minket!


Ajánló


2018 április 3-án Budapesten a Papp László Budapest Sportarénában, április 4-én Debrecenben, április…

A forgatókönyv (Ron Hutchinson)

Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

A Fórum Színház első vígjátéka "A Forgatókönyv"! Szerednyey Béla, Csonka András, Magyar Attila…

A Pintér Béla és Társulata és a Katona József Színház koprodukciója

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Interticket
Kultúra Kártya

A Kultúra Kártya szolgáltatásaival a jelenleg alkalmazott legnagyobb kedvezményeket vehetik igénybe a munkáltatók és munkavállalók.

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

x

A felhasználói élmény növelése érdekében oldalunk cookie-kat használ. Oldalunk használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába. RendbenTovábbi információ