Program


Brahms: Gyászének / Német requiem ( Concerto Budapest&Purcell Kórus )

Brahms: Gyászének / Német requiem ( Concerto Budapest&Purcell Kórus )

A hideg november eleje az emlékezés időszaka, mindenszentekkor felkeressük a temetőket, elhunyt szeretteink emlékét ápoljuk. A templomokban és koncerttermekben gyászmisék szólnak, így a Müpában is.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. november 4. péntek, 19:30

A Concerto Budapest ezúttal a Purcell Kórussal egészül ki, hogy Vashegyi György vezényletével Johannes Brahms remekművét, a Német requiemet adja elő, melyet egy rövidebb, a requiemhez vezető utat kikövező korábbi kórusmű, a ritkán megszólaló Gyászének előz meg a koncerten.  

Johannes Brahms Német requiemje más, mint a többi gyászmise. Először is inkább oratórium, hiszen nem a mise szövegeit zenésíti meg, másodszor pedig nem latin, hanem német nyelvű. És bár a librettót a zeneszerző Luther német Bibliájából, valamint apokrif szövegekből állította össze, a szabadgondolkodású Brahmsról szinte köztudott volt ateizmusa. „Egy ilyen nagy ember! Egy ilyen nagy lélek! És nem hisz semmiben!” – jelentette ki egyszer sajnálkozva barátja, Antonín Dvořák. A gyász, a tragédia azonban gyakran a hitetlent is hívővé teszi: a Német requiem első vázlatai 1856-ban, Schumann halálakor készültek, majd hosszú szünet után, 1865-ben édesanyja elvesztése térítette vissza Brahmsot a komponáláshoz, mely ugyan lassú folyamat volt, de a végeredmény meghozta a komponistának a világhírt. Az 1858-ban kórusra és fúvósokra komponált, archaizáló Begräbnisgesangot (Gyászének) gyakran tekintik a Német requiem előfutárának. Az elemzők szerint Schumann haláláról emlékezik meg ez a mű is, akár a d-moll zongoraverseny, a Michael Weisse énekeskönyvéből származó szöveg pedig egy temetés képét idézi föl.

A Concerto Budapest zenekarát ezúttal a Purcell Kórussal hallhatjuk, a főleg régizenei produkciókból jól ismert szólisták, Kolonits Klára és Nyikolaj Borcsev közreműködésével, a magyarországi régizene-játszás nagy hatású karmestere, Vashegyi György vezényletével, így garantáltan új szemszögből ismerhetjük meg a romantikus oratóriumok e nagybecsű alkotását.   

Brahms: Gyászének, op. 13
Brahms: Német requiem, op. 45

Közreműködik: Kolonits Klára szoprán, Nyikolaj Borcsev bariton
Purcell Kórus, Concerto Budapest
Vezényel: Vashegyi György

Ajánlatunk


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért ANYÁM ORRA a címe!

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Kövessen minket!


További ajánlataink


MAGYAR MENYASSZONY

Magyar Nemzeti Múzeum

Hogyan változott a nők szerepéről alkotott képünk az elmúlt 500 évben? Találja meg saját válaszát a Magyar Menyasszony című kiállításon!

Süsü, a sárkány kalandjai

Vidám Színpad

Süsü, a kedves egyfejű sárkány elmenekül családjától, mert apja kitagadta. Miután örök barátságot köt a királyfival, új otthonra talál a…

Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!