Program


Binder: for seven days; Fanshawe:African Sanctus

Binder: for seven days; Fanshawe:African Sanctus

Binder Károly for seven days / hét napra
***
Fanshawe: African Sanctus

 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. június 24. vasárnap, 19:30

közreműködők:

Binder Károly – zongora
Benkó Ákos - dob
Fonay Tibor – bőgő
Pákai Petra- ének
Nagy Zsolt – dob
Premecz Mátyás – orgona
Birta Miklós – gitár
Simkó-Várnagy Mihály - basszusgitár
Budapesti Akadémiai Kórustársaság

vezényel : Hollerung Gábor
 
 A koncert első részében Binder Károly for seven days / hét napra című lemezének a bemutatójára kerül sor, mely lemezbemutatón Binder Károly trióra komponált gyönyörű balladái lesznek hallhatók. Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára. Zeneszerzői fejlődésében Bartók Béla grandiózus életműve mellett tisztán nyomon követhető a kárpát-medencei folklórkincs, a magyar őshaza, a Volga-Káma vidék dallamvilága, de még a Steve Reich nevével fémjelzett amerikai repetitív iskola hatása is.
 
David Fanshawe (1942-2010) angol zeneszerző, népzenetudós, felfedező. Zenei életműve a tradicionális és a crossroads között helyezkedik el. Legismertebb művét, az African Sanctus-t 1972-ben írta.
 
David édesapja angol vezérkari tiszt volt, aki hosszú ideig állomásozott Indiában. Innen eredt David ismeretlen kultúrák és az utazás iránti rajongása. Elmondása szerint már gyermekkora óta izgatta Afrika varázsa, és egyetemi évei alatt valóra váltotta dédelgetett álmát: nekivágott a kontinensnek. Amikor feltérképezte útját a Nílus 1200 km hosszú folyama mellett, feltűnt neki, hogy egy kereszt formájú utat járt be. Ebből jött a gondolat: egy földrajzi misét ír, amely a kultúrák, hagyományok, zenei világok ötvözésével egyesíti a föld népeit.
Végül 1969 és 1972 között utazta be Afrikát. Mint mondta: előtte már sokan felkeresték, beutazták ezt a varázslatos, csodálatos kontinenst, sokan beszámoltak az ott élő népek életmódjáról, kultúrájáról, de előtte még senki sem rögzítette zenéjüket, szertartásaikat. Hosszú útjai során bejárta Egyiptomot, Szudánt, Ugandát és Kenyát. Útján mindvégig elsősorban a zenei, kulturális felfedezés hajtotta. Szerencsés természete folytán könnyen teremtett kapcsolatot az ott élő emberekkel, bármilyen származásúak, vallásúak, kultúrájúak voltak is, mert mindig két cél vezérelte: a kíváncsiság (azaz a másik megismerése) és az alázatos tisztelet. Utazásai során együtt élt, együtt lélegzett az ott élőkkel, osztozott örömükben, bánatukban, részt vett szertartásaikon, betekintett "kulisszatitkaikba". Afrikai gyűjtéseiből született meg az African Sanctus, ez a rendkívül izgalmas zenemű, melyben eredeti afrikai hangfelvételeket kombinál élőzenével. A mű érdekessége, hogy a mise szövegeire komponált dallamok eredeti afrikai dallamok fölött, azokkal egyidőben szólalnak meg, többek között egy moszlim imával kombinálja a kórus Kyrie tételét.

Ajánlatunk


1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az előadók felelevenítenek egy olyan szokást, amelynek több évszázada hódoltak a zenekedvelők.

vígjáték esőnap július 21.

Kövessen minket!


További ajánlataink


Táncháztalálkozó

Papp László Budapest Sportaréna

43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

Janikovszky-est vaksötétben / avagy a lemez két oldala

MiMozink Lurdy - Terem 1.

Egy egyedülálló képzeletszínházat élvezhet a közönség. "A lemez két oldala" címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra…

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!