Program


Az aranyecset - műismertető
2

Az aranyecset - műismertető

Pártay Lilla / Liszt Ferenc / Richard Wagner / Hector Berlioz: Aranyecset
Műismertetés filmbejátszásokkal
 több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. június 3. szombat, 16:00

Az Aranyecset ősbemutatójára 2013. október 26-án került sor a Magyar Állami Operaházban. A hazai cselekményes balettek mesterének, Pártay Lillának monumentális vállalkozása volt a festőfejedelem, Munkácsy Mihály életútjának bemutatása a klasszikus balett eszközeivel. A koreográfus a premier előtt így vallott művéről: „...a darabot nem a festményekből kezdtem el kidolgozni, hanem Dallos Sándor életrajzi regényéből kiindulva, amelyből részletesen kiderül, hogy Munkácsynak hihetetlen izgalmas élete volt. Úgy éreztem, hogy dramaturgiailag ennél jobb témát nem találhatok, mint ezt tánccá formálni.”

I. felvonás
Munkácsy párizsi palotájában estélyt ad feleségével, Cecillel. Jelen vannak Párizs előkelőségei, Paál László barátja, Goupil képkereskedő és szépséges felsége Charlott. Munkácsy a bál után titokban műtermébe hívja az asszonyt.
Munkácsy boldogan dolgozik festőállványainál műtermében. Charlott felkeresi Mihályt, szerelemi találkozójuk után Mihály ledől díványára és álomba merül. Álmában végig éli gyermekkora asztalon inas éveit, első szerelmi együttlétét egy szolgálólánnyal, a szörnyű kórt, melyet elkapott - abból a „Sors” és hozzátartozói kihúzzák, és a jövő útjára terelik. A „Sors” (Szamosy Károly, Ligeti) szimbolizálja azokat a segítő festőket, akik segítik és útjára kísérik.
A Nemzeti Múzeum főigazgatója Than Moór festőművész ösztöndíjat ad Munkácsynak aki utazik tovább - Bécsbe.
Bécsi festőiskolán megismerkedik „Svennel” (aki titokban Koltay bárónő), szerelem szövődik köztük. Sven palotájába viszi Mihályt - szerelmük egyesül. Mihály újra el akar menni Svenhez; de a kastélyt zárva találja. Átmeneti vakságot kap és elájul.

II. felvonás
Hirschler szemklinikáján ébred szembetegségéből Munkácsy, mellette van Reök István, nagybátyja és Erzsi igaz barátja imádkoznak a felépüléséért. Szeme világát a Professzor visszaadja.
Utazások Düsseldorfba: itt ismerkedik meg feleségével, Cecillel és Paál László festőművésszel, akivel konfliktus után örök barátságra lel a festő haláláig. Knaus festőiskolájában bontakozik ki önálló arculata, festői karaktere.
Az álomból felesége, Cecil ébreszti fel. Az élet nehézségei, konfliktusai a valóságban folytatódnak. Goupillal veszekedés, feleségét otthagyva Paál Lászlóhoz menekül, aki viszont karjaiban hal meg. Ekkor a Golgota képet festi.
Tizenöt év után felkeresi a már sikeres Mihályt Sven (Koltay bárónő). Mihály örömmel fogadja, majd dühvel kergeti el a már beteg asszonyt. Hol voltál 15 évig? - kérdi. Az asszony férje leprás lett és ezért távol tartotta magától a tehetséges festőt. Mihály felkeresi Svent, aki haldoklik és karjaiban hal meg.

III. felvonás
Párizsi világkiállítás: Munkácsy képe előtt tolonganak az emberek: „Krisztus a Pilátus előtt”. Itt látja meg Ewylyt, aki Svenre emlékezteti. Meghívja műtermébe - a liezon után Ewyly apja elrángatja lányát a festőtől.
Mihálynak az „Ecce Hommo” kép festése közben szörnyű fájdalmai lesznek, víziója támad, megelevenednek képei figurái. Majd Cecil segítségére siet - Amerikából impresszáriók jönnek, hívják az Újvilágba. Charcot professzor klinikájára megy, hogy fájdalmát enyhítse. Itt szövődik szerelem az orvos ápolónőjével - aki tudja, hogy Mihály betegsége gyógyíthatatlan.
Rövid amerikai sikeres út után siet haza. Szenvedései ellenére megfesti a „Honfoglalás” óriási képet. Jókai, Malonyai hívja haza Magyarországra a Milleneumi évfordulóra.
Szépművészeti múzeum: Megjelenik a császár, Ferenc József, Jókai, Malonyai és a magyar előkelőségek. Mihály a kiállítása után összeesik.
Utolsó óráiban felkeresi őt a felesége, a „Sors” - a halott Paál László, a szeretők. Utolsó Haláltánca után Sven érte jön szánon és magával viszi.

Ajánlatunk


Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három részben

A „Popzene időgépben” koncepció mögött mindenki által ismert kortárs popsikerek és örökzöld popslágerek swingesített, jazzesített, doo-woposított, Motown-hangzású soulba ültetett feldolgozásai húzódnak meg. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, ami tökéletesen működik.

Kövess minket!


További ajánlataink


NYÁRI KÁROLY - NYÁRINDÍTÓ KONCERT

Budapest Kongresszusi Központ

Nyári Károly a koncerten a boldogság, az öröm és a szeretet életérzését fogja átadni a dalokon keresztül a közönségnek. A…

Habana Social Club - Búcsú turné

Országosan

Las Vegas előtt még egy utolsó koncert turné Európában. - A HABANA SOCIAL CLUB zenekar Chavez Alberto Reyessel és a…

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!