Program


A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig

A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig

Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara
A kiállítás kurátora: Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész


 több...


A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium 1998-ban alakult Hódmezővásárhely város kezdeményezésére.

A hatvanas években Minisztertanácsi rendeletre a he­lyi kerámia hagyományokra építve alapították meg az Alföldi Porcelángyárat. A gyárat később privatizál­ták, létrejött az Alföld Porcelán Edénygyár Rt., a Burton Apta Tűz­állóanyaggyártó Kft., a Villeroy&Boch Rt. A Keram-Pack Rt. a kezdetektől jelen volt. A városban működő gyárak, a művészeti szervezetek, a Magyar Al­kotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző­művészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Kera­mikusok Társasága és a város írták alá a megállapodást. Évente 14-16 művész kap lehetőséget pályázat út­ján, hogy a legmodernebb anyagokkal, technológi­ákkal dolgozhasson öt hétig. Cserébe egy-egy művet a Városi Kerámia Gyűjtemény számára ajándékoz. Az itt őrzött alkotásokat hazai és nemzetközi kiállításokon mutatják be.

2002-ben a történelmi Majolika Telep területén jött létre az egész évben működő Művésztelep, mely 2006-tól Hódmezővásárhelyi Művészeti Oktatási és Kutatási Központ néven folytatta munkáját a Nagy Sándor utca 9. alatt. 2012-től Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ néven működik.

A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium és a Kerámia Köz­pont lehetőséget ad a művészeknek a magas színvonalú nyugodt alkotómunkára. Nagyon nagy öröm, hogy a város, a gyárak és a művészeti szervezetek példaértékű egyetértésben, magas színvonalon, folyamatosan dol­goznak a közös cél érdekében.

Hódmezővásárhely kerámiaművészete Európában kivé­teles gazdagságot mutat évezredeken keresztül.

Az őskortól napjainkig minden korszakból nagyszámú és nagyon jó minőségű tárgy került elő Hódmezővá­sárhely határában Gorzsán, Kökénydombon, Kotac-pa­tak partján a Körös és a tiszai kultúra tárgyai: használati edények, idolok, kultikus ember formájú edények. A város a neolitikus kerámia kultúra világhírű lelőhelye.

A mázas kerámia a 17. században kezdett elterjedni. Az 1800-as évek végén 240 önálló fazekas dolgozott Vásárhe­lyen. 1912-ben a Művészek Agyagipari Majolika Telepét hozták létre a művészek. 1963-ban Minisztertanácsi ren­deletre megalapították az Alföldi Porcelángyárat, Európa legnagyobb kerámiagyárát. A gyárat 1989-ben három egységre bontva privatizálták.

A kiállítás idővonal mentén mutatja be ennek a végtelen folyamatnak értékeit, különös tekintettel az Európában is egyedülálló technológiai adottságokat felvonultató kor­társ iparművészet alkotásaira.

Kövessen minket!


Ajánló


Pál Feri római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, társadalmunkat érintő aktuális problémákat boncolgat, a…

Ellentétek vonzásában

Pesti Vigadó, Díszterem

A Nemzeti Énekkar Pászti bérletének nyitókoncertjén Frank Martin In terra pax című művének…

December eljövetele nemcsak a tartós hideg beköszöntét jelenti, hanem az ünnepi fényekbe öltöztetett…

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Ami a színlapra nem fért ki
Jegy.hu Blog

Beszámolók, érdekességek, interjúk a Jegy.hu programjairól, hogy felkészülten vághasson bele a kikapcsolódásba!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Tisztelt Ügyfelünk!

Mint a legtöbb weboldal, a Jegy.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy az InterTicket számomra releváns, személyre szabott ajánlatokat igyekszik összeállítani, amelyhez számos személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatkezelési Tájékoztatóban megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok