Program


A diótörő
8

A diótörő

Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő
Mesebalett két felvonásban
0-99 korig ajánlott!

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. december 30. péntek, 11:00

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része az Operaházban. Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva 2015 karácsonyától egy újrapolírozott, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új előadást láthat a közönség. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografál új mesebalettet. A Magyar Nemzeti Balett életében először készít ilyen világszerte elismert művész a társulat tagjaira szabott, belőlük ihletet merítő koreográfiát.

I. felvonás
Kápolna, utca
Karácsony Szentestéjén, a szitáló hóesésben a Stahlbaum család a kápolnából igyekszik hazafelé, hogy fogadják a karácsonyi ünnepségre érkező vendégeket. A gyerekek: Marika, Lujza, Misi és a többiek izgatottan készülnek a nagy eseményre. A ház előtt korcsolyapálya, sültgesztenye-árus. Egymás után érkeznek a vendégek, hogy együtt ünnepeljenek a családdal.
A karácsonyi vendégség
A vendégek összegyűlnek a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa körül, ahol rengeteg ajándék várja a gyerekeket. Drosselmeier, Marika nagybácsija is megérkezik unokaöccse társaságában, és bábszínházi előadással is szórakoztatja a vendégeket. Az előadás a Diótörő és az Egérkirály csatájáról szól. Drosselmeier Diótörő-bábut ajándékoz Marikának, aki boldogan táncol új kedvencével. A szeleburdi Misi elragadja Marikától és összetöri a Diótörő-bábut. Szerencsére Drosselmeier megragasztja a játékot. A karácsonyi ünnepség közös tánccal zárul.
Marika szobája
Marika boldogan, élményekkel tele szenderedik álomba a gyerekszobában. Természetesen mellette van az ajándékba kapott Diótörő-bábu. Az óra éjfélt üt. Marika álmában minden hatalmasra nő: a karácsonyfa, az ajándékok, a bútorok. Megelevenedik a bábelőadás. Az Egérkirály egerek és patkányok élén támadásra készül a ház és a karácsonyfa ellen. Marika félelmében a Diótörőtől (aki nem más, mint az Unokaöcs) vár segítséget. A Diótörő az ólomkatonák megelevenedett hadserege élén legyőzi az Egérkirályt.
Utazás a hó birodalmába
A szoba és a ház csodálatos téli erdei birodalommá alakul át. Marika – aki immár Mária hercegnő – a Diótörő herceggel a hópelyhek táncában gyönyörködik. Szép, lírai kettőssel mutatják meg egymás iránti érzéseiket. Ezután Drosselmeierrel együtt hajóba szállnak, hogy a Diótörő herceg csoda-birodalmába utazzanak.

II. felvonás
Utazás
A második felvonás első képe fantasztikus utazást mutat be, melynek során egy barlangban denevérek állják az ifjú szerelmesek útját, de Diótörő herceg egy csapásra elűzi őket.
A Hókristálypalota
A mesebirodalom lakói mély hódolattal fogadják Hókristálypalotájába hazatérő herceget és menyasszonyát, Máriát. Kezdetét veszi a divertissement táncsorozat, amelyben a birodalom „lakói" mutatkoznak be. A lendületes spanyol hármast keleties kígyóbűvölő tánc követi. Három kínai táncos ugrásokkal, gyors forgásokkal szórakoztatja a vendégeket. Ezt követi a férfiszólóval bevezetett fergeteges orosz tánc.
A pas de trois ebben a változatban rokokó „porcelánbalerinák” technikás variációja. A divertissement csúcspontja, a Rózsakeringő zárja a köszöntéseket. A keringő után következik Mária hercegnő és Diótörő herceg nagy kettőse. A klasszikus hagyománynak megfelelően szerkesztett kettős (adagio–variációk–kóda) a szerelem beteljesülésének hirdetése. A fináléba bekapcsolódik a teljes tánckar, és a Hókristálypalota szépséges lakói. A kavargó álomképből Marika szobájába térünk vissza.
Karácsony másnapján a kislány csodálatos álom után ébred. Kiszalad a szobából, a házból; maga se tudja, hogy álmodott-e, vagy mégis átélte a karácsonyi varázslatot.

Fotó: Nagy Attila, Pályi Zsófia

Évad szereposztás

Karmester Déri András / Szennai Kálmán / Kollár Imre
 

Mária hercegnő Kozmér Alexandra / Tanykpayeva Aliya / Balaban Cristina / Cheprasova Elizaveta / Felméry Lili / Chernakova Olga / Pap Adrienn / Popova Aleszja / Melnik Tatiana

Unokaöcs / Diótörő / Herceg Lagunov Ievgen / Oláh Zoltán / Leblanc Gergely / Takahashi Yuya / Balázsi Gergő Ármin / Bakó Máté / Timofeev Dmitry / Babácsi Benjamin
 

Drosselmeier Bajári Levente / Szigeti Gábor / Szirb György / Biocca Mark James / Komarov Alekszandr / Radziush Mikalai
 

Egérkirály/Egérkirály baba Medvecz József / Radziush Mikalai / Kekalo Iurii / Liebich Roland / Cserta József

Ajánlatunk


A valaha volt legjobbnak tartott Queen-show érkezik egy felejthetetlen koncertre! Több ez, mint nosztalgia: a számtalanszor díjazott és méltatott, világhírű Killer Queen együttes kapcsán a neves People magazin egyenesen úgy nyilatkozott, hogy Freddie Mercury újra él! Itt az alkalom, hogy átélje a hátborzongató csodát és ezrekkel énekelje a jól ismert szövegeket.

Kövessen minket!


További ajánlataink


KONCZ ZSUZSA 2024 Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Koncz Zsuzsa a magyar popzene állócsillaga, 2024. április 13-án tizennegyedszer lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára. A koncert címe…

WellHello 10 Aréna Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Immár tíz éve, hogy a Wellhello először kérdezte meg, hány szerelmet bír még el a rakpart, és ezzel be is…

Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!