Program


4. Uránia Filmnapok: A Jó, a Rossz és a Csúf

4. Uránia Filmnapok: A Jó, a Rossz és a Csúf

Buono, il brutto, il cattivo
Olasz-spanyol-nyugat német western, rendezői változat, 155 perc, 1966
Angol nyelven, magyar felirattal

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. február 2. csütörtök, 19:45

Rendező: Sergio Leone

Író: Sergio Leone, Luciano Vincenzoni
Forgatókönyvíró: Agenore Incrocci Furio Scarpelli
Zeneszerző: Ennio Morricone
Operatőr: Tonino Delli Colli
Vágó: Nino Baragli, Eugenio Alabiso

Szereplők: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef

Minden idők egyik legkedveltebb (italo)westernjét nem csupán eposzi mérete és lehengerlő meseszövése – az úti- és a bandita-western elemeinek ötvözése az amerikai polgárháborús háttérrel – teszi nevezetessé: elévülhetetlen érdemei közé tartozik a rendező, Sergio Leone jellegzetes stíluseszközeinek csúcsra futtatása is. A Dollár-trilógia befejező darabját jelentő A Jó, a Rossz és a Csúf képépítkezésében és feszültségteremtésében meghatározó szerepet tölt be a montázs, amely a premier plánok és a totálképek kontrasztját variálja a nyitó képsoroktól kezdve a szenzációs fináléig:  a címszereplők, azaz Clint Eastwood, Lee Van Cleef és Eli Wallach „mexikói felállásáig”. A rítusként előadott (ötperces!) pisztolypárbajban az arcokra, a kezekre – sőt, a szempárokra – fókuszáló közelképekben sűrűsödik a végzetes pillanatig tartó fizikai és lelki rákészülés, míg a totálok grandiózus tájképei miniatürizálják a szereplőket. Hasonlóan feledhetetlen a „Csúf” végtelennek tetsző körkörös futását mutató, avagy az „arany extázisát” érzékeltető montázs, amely a rohanást az elmosódó terek látványával váltakoztatja. E beszéd nélküli képsorok Ennio Morricone nagyszabású kísérőzenéjével – vagyis a „függőleges montázsként” is jegyzett hangsávval – válnak teljessé, a ritmikus montázs katartikus példáit eredményezve.

A cselekményről:
A polgárháború idején sajátos módját választja a pénzkeresetnek a mexikói Tuco és társa, Joe, akit Szőkének neveznek. A Tuco fejére kitűzött vérdíjak begyűjtéséből élnek. Szőke leszállítja a banditát a seriffnek, majd megmenti az akasztófától. Azután jöhet a következő város. Az üzlet virágzik, ám a két fickó összemarakodik az osztozkodásnál. A sivatagban egy kirabolt pénzszállító kocsira bukkannak, ám amikor Tuco le akar számolni társával, kiderül, hogy a haldokló tiszt elmondta Szőkének, hol rejtették el az aranyat. Tuco így kénytelen megint társulni Szőkével, ám az arany utáni hajszába a brutális Angyalszem is bekapcsolódik.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Ajánlatunk


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

Vannak nagy, mindenki által ismert klasszikus zenei mérföldkövek, amelyek egész kultúránkat meghatározzák. A Klasszik Rádió és a Danubia Zenekar közös, hagyományos tavaszi koncertjén ezúttal a legek, a legendák kapnak főszerepet.

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Kövess minket!


További ajánlataink


Barabás Lőrinc Quartet & Sena Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti zenei élet egyik meghatározó szereplője. Ezen az estén az Irie Maffiából ismert énekesnővel,…

Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!