Program


Martonvásár - Beethoven-estek
2

Martonvásár - Beethoven-estek

1928-ban Beethoven halálának 100. évfordulójára hatalmas koncertsorozatot terveztek, amelynek záró koncertjére Martonvásáron került volna sor. A jubileumi hangverseny sorozat azonban elmaradt, és több alkalommal is meghiúsultak az ünnepi koncertek. Először 1958-ban, a Beethoven-múzeum felavatásával és Pásztor János Beethoven mellszobrának leleplezésével egy időben sikerült megvalósítani a tervet.  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2014. augusztus 2. szombat, 19:00

2014. július 19., 19:00

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja, Martonvásár

A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven estjei

Beethoven: V. (c-moll) szimfónia
Beethoven: Krisztus az Olajfák hegyén, op. 85

Vezényel: Dénes István

Közreműködik: Röser Orsolya (szoprán), Nyári Zoltán (tenor), Johannes von Duisburg (basszus), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás), Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Azt a karmestert köszönthetjük a martonvásári Brunszvik-kastély festői parkjában, aki több mint két évtizeden át németországi dalszínházakban töltött be fontos tisztségeket: 1987 és 1995 között a brémai színház első karmestere volt, 1995 és 2008 között pedig Trierben dirigált zeneigazgatóként. Dénes István emellett szorosan kötődik a magyar zenei élethez, soha nem engedte el a szülőhazájához vezető fonalat, rendszeresen vezényel operaelőadásokat Budapesten. A műsor különlegessége a Krisztus az Olajfák hegyén című drámai oratórium, amely Beethoven egyetlen alkotása ebben a műfajban, és csak ritkán szólal meg koncerten. 1803-ban mutatták be a Theater an der Wienben, ugyanott, ahol öt esztendővel később a legnépszerűbbé vált Beethoven-szimfóniát, az Ötödiket. A művészileg hiteles előadásról ezúttal is kiváló szólisták gondoskodnak.

Esőnap: július 20., vasárnap

 

2014. július 26., 19:00

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja, Martonvásár

A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven estjei

Beethoven: Egmont - nyitány, op. 84
Beethoven: VI. (F-dúr) szimfónia
Beethoven: Karfantázia (c-moll), op. 80

Vezényel: Kocsis Zoltán

Közreműködik: Jandó Jenő (zongora), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás), Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A beethoveni életmű annyira változatos, mégis koherens egész, hogy szinte mindegy, mely művek szólalnak meg együtt. Izgalmas azonban úgy társítani őket, hogy szorosabb kapcsolat körvonalai is kirajzolódjanak – a koncert ilyen felfedezésre hív. A Hatodik szimfóniát és a Karfantáziát például egyazon műsorban mutatták be 1808-ban, maratoni, négyórás szerzői est keretében. A Hatodik szimfónia a romantika programzenéjének egyik előfutára, a zeneszerző panteisztikus szemléletének gyönyörű foglalata. A Karfantázia – amelynek közreműködője napjaink egyik legjelesebb zongoraművésze, Jandó Jenő is – a zenetörténet műfajilag egyik legkülönlegesebb alkotása, a Goethe drámájához készült Egmont-nyitány pedig a németalföldi szabadságharcos életének főbb mozgatóelemeit, küzdelmeit sűríti magába, magával ragadó módon, láttató erővel.

Esőnap: július 27., vasárnap

 

2014. augusztus 2., 19:00

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja, Martonvásár

A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven estjei

Beethoven: Coriolan - nyitány, op. 62
Beethoven: c-moll zongoraverseny, op.37
Beethoven: III. (Esz-dúr, Eroica) szimfónia, op.55

Vezényel: Hamar Zsolt

Közreműködik: Balog József (zongora)

Beethoven c-moll alkotásai általában az érzelmileg viharos, patetikus, hősi, küzdelmes, szenvedélyes karaktert állítják a középpontba – a koncert első részében ezekből hallunk kettőt, de a második részben felcsendülő, eredetileg Napóleon előtt tisztelgő III. szimfóniának is fontos része ez a karakter. A Coriolan-nyitány a római hadvezérről írt drámához készült 1807-ben; a főhős portréja – vagy talán Beethovenének?–: egyfelől az elszánt küzdelem, másfelől gyengéd líra jellemzi. A mindig lenyűgöző c-moll zongoraversenyt ezúttal egy olyan fiatal művész tolmácsolásában hallhatjuk, aki virtuóz, ugyanakkor elmélyült produkciókkal tette emlékezetessé fellépéseit. Az est karmestere régóta kötődik a zenekarhoz, rendszeresen vezényelt Európa jelentős zenei centrumaiban, és több előadást is dirigált a Zürichi Operában.

Esőnap: augusztus 3., vasárnap

 

Ajánlatunk


Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot.”

Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három részben

Babaróka 3+ 100 perc, 1 szünettel Bábtechnika: bunraku

Kövess minket!


További ajánlataink


GESZTI SIXTY

Papp László Budapest Sportaréna

A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

Még egy kört mindenkinek

Belvárosi Színház

A hatalmas sikerű dán filmből készült életigenlő színdarab beleérzéssel és humorral szembesít azzal, mivel jár, ha megpróbáljuk elengedni a kontrollt.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!