Program


Táncba rajzolt mozdulat

Táncba rajzolt mozdulat

Táncba rajzolt mozdulat
A Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház gálája a költészet napján

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. április 11. hétfő, 19:00

A hagyományteremtés szándékával rendezi meg már másodízben a Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház költészetnapi ünnepi előadását. A műsor szellemiségét az ebben az évben kilencvenéves Kallós Zoltán erdélyi népzenekutató sok évtizedes gyűjtőmunkája eredményeképpen kiadásra került Balladák könyve jeleníti meg. Ez a mára ikonikussá vált gyűjtemény a magyar népi balladairodalom gyöngyszemeinek örökbecsű és nagyvonalú összegzése. Balladák, melyek hol szikrázóan szikárak, hol mély érzelmeket felkavaróak, hol szerelmesek, hol az elhagyatottság tükrei, hősiesek vagy emberiek, homályba burkolózók vagy csalafintán játékosak.

Ezek a versbe szőtt gondolatok - mint történet eszenciák - varázslatos, néhol realista, máshol szürrealitásba hajló képi világukkal kiáltanak a mozdulatért. A mozdulatért, a táncért, mely a költészethez hasonlatosan „örökös kísérlete az önmagán túllépni, a végtelent megragadni vágyó embernek.”

Az előadás a „táncba rajzolt mozdulat”, az énekelve mondott balladák megidézése mellett tovább nyitja a horizontot és nagyvonalúan idéz az orális népművészet rokon területeitől: a népdalok, népmesék, a historikus énekek világából is. Nagy László költőnk szavait magunkra formálva, hisz az előadás nem csak versben, zenében, dalban, de táncban „bujkáló” is egyben.
Szerkesztő–rendező: Mihályi Gábor

Műsor:

1. Farkas András: Miképpen az Úr Isten Israelnek népét Egiptomból és hasonló képpen az magyarokat Szithiából kihoszta (részletek) - előadja Kátai Zoltán (4 perc)

2. Novák Ferenc: Kőműves Kelemen -  Simon Zoltán zenéjére, a Bihari János Táncegyüttes előadásában; szólót táncol: Pataki Lili, Szemán Barnabás (10 perc)

3. Magyarszováti népdalok – előadja Enyedi Ágnes (4 perc)

4. Szék városa - rendező koreográfus: Fundák Kristóf, alkotótárs: Fundák - Kaszai Lili, zenei szerkesztő: Nyitrai Tamás – előadja az Angyaföldi Vadrózsa Táncegyüttes (9 perc)

5. Miből van, az asszony? – előadja Kóka Rozália (5 perc)

6. Moldvai csángó népdalok – Kallós Zoltán gyűjtéséből – Virággyöngy Moldvai Csángó Énekegyüttes (8 perc)

7. Gyergyói ballada, lírai és táncdallamok. Enyedi Ágnes – ének; Salamon Soma – harmonika, furulya; Enyedi Tamás – cimbalom (7 perc)

8. Dulai Zoltán - Dresch Mihály - Mihályi Gábor - Juhász Zsolt: Puszták népe (részlet) (12 perc)

9. Szabó Dániel – Horváth Zsófia: Ess eső, ess… – Forrás Néptáncegyüttes (8 perc)

10. Tinódi Lantos Sebestyén: Eger vár viadalyáról való ének. História. (részletek) – előadja Kátai Zoltán (4 perc)

Ajánlatunk


Fenyő Miklós – Tasnádi István MADE IN HUNGÁRIA musical két részben

Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi különbségek komoly kérdéseit járja körül, és ez a világ első operettje, mely nem vidám végkifejlettel zárul.

1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem tisztázott baleset okozója volt. A baleset tetteseként az Operaház titokzatos Fantomját emlegették.

Kövess minket!


További ajánlataink


Az Özvegy Karnyóné

Új Színház

Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy…

De Profundis - Fülei Balázs zongoraestje

Zeneakadémia, Nagyterem

A Liszt Ferenc-, Artisjus és Junior Prima díjas zongoraművész, Fülei Balázs "De Profundis" koncertjén Chopin, Beethoven, Bartók, Messaiaen és Liszt…

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!