Program


Meselevelek

Meselevelek

Örkény István: Meselevelek
mese  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. március 18. szerda, 10:00

Játékos utazás időben és térben, gyerekeknek, Örkény István mese-leveleinek felhasználásával. Mert apa csak egy van – illetve mindenkinek csak egy. Egyszóval rengeteg.

Örkény mese-levelei különleges életrajzi dokumentumok. A távol levő apa archetipikus figura, akiben megvan a vágy arra, hogy a távolságot áthidalva kapcsolatot teremtsen és tartson fenn a gyerekeivel. A levél, amellett, hogy személyes, nagyon színházias műfaj; párbeszédet teremt két, vagy jelen esetben három ember között.
Örkény folyamatosan levelezett a gyerekeivel, Angélával (vagy ahogy az író nevezi őt, Bábival) és Antalkával, kezdetben azért, mert a nyári vakáció és Örkény folyamatos elfoglaltságai eltávolították őket egymástól, később pedig a feleségével való válása miatt. A levelek hosszú időtartamot ölelnek fel, kezdve Angéla babakorától egészen felnőtté válásáig. A harmadik szereplő (azaz Antal) feltűnése új lehetőséget ad a levelek színesítésére; a cinkosságot, szemben egyik vagy a másik gyerekkel. A közös titok minden esetben erősíti és személyessé teszi a szülő és gyerek közötti kapcsolatot.

A leveleknek nem csak a tartalma, hanem a formája is megváltozik az idők során; kezdetben képekkel tűzdeltek, egyszerű történéseket írnak le, majd fokozatosan válnak egyre felnőttesebbé, úgy, hogy közben nem vesztik el az egypercesekhez hasonlatos bájukat. Örkény létrehoz egy műfajt, aminek látásmódja nem áll távol az egypercesekétől; a levelek tömörsége minden esetben groteszk látásmóddal és csattanóval párosul. Az apró szösszenetek nem nélkülözik Örkény játékos intelmeit sem, ahol a viccek és a tréfák mögött egy apa valódi aggodalma és féltése bújik meg. De milyen is ez az apa?
Az előadás kalandos utazásra hívja a gyerekeket, melynek során nem csak a levelekkel ismerkedhetnek meg, hanem lehetőséget kapnak arra, hogy saját apaképüket is beépítsék a történetbe. Az interakción keresztül játékos formában kommunikálhatnak egymással apáról, családról, kapcsolattartásról.

Ajánlatunk


Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

Pintér Béla és Társulata: A Sehova Kapuja

Kövessen minket!


További ajánlataink


MAGYAR MENYASSZONY

Magyar Nemzeti Múzeum

Hogyan változott a nők szerepéről alkotott képünk az elmúlt 500 évben? Találja meg saját válaszát a Magyar Menyasszony című kiállításon!

WellHello 10 Aréna Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Immár tíz éve, hogy a Wellhello először kérdezte meg, hány szerelmet bír még el a rakpart, és ezzel be is…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!