Program


MAGA AZ ÖRDÖG / PASS-PORT EUROPE
5

MAGA AZ ÖRDÖG / PASS-PORT EUROPE

Maga az ördög, Pass-port Europe
A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka.

Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka): Maga az ördög/Pass-port Szeged + Pass-port Europe  több...

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2013. december 12. csütörtök, 18:00

Hosszas kutató- és műhelymunka nyomán 2012-ben mutatta be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület a Pass-port trilógiát, melynek első két része – Szabadkára és Szegedre fókuszálva – a multietnikus világgal, a határ két oldalán élő emberek viszonyával, a vajdasági magyarok és a magyarországiak kapcsolatával foglalkozik, míg a harmadik előadás színházi eszközökkel próbálja megfogalmazni az európaiságot, a határokkal való behatároltság és a határ nélküliség érzését körüljárni. Az előadások az elmúlt bő egy évben számos szerbiai színházi fesztiválon vendégszerepeltek és több díjban is részesültek. December elején a budapesti Bárka Színház is műsorára tűzi a három produkciót.

Az előadásokban a Kosztolányi Dezső Színház színészei mellett két szegedi színész, Csorba Kata (a Szegedi Nemzeti Színház tagja) és Seres István, valamint a szabadkai Népszínház két szerb színésze is színpadra lép, az előadások rendezője a Jászai Mari-díjas Urbán András.
A szegedi nézők ez alkalommal a trilógia második és harmadik részét láthatják, a két előadás között szünetet tartunk.

Urbán Andrással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt a MASZK Egyesület. Az elmúlt tíz évben 13 előadást állítottak színpadra, ezek közül a szabadkai színház tíz produkciót ma is repertoáron tart. Az előadások nem csak magyarországi és szerbiai fesztiválokon szerepeltek és nyertek el rangos szakmai díjakat: Európa számos országában, de Indiában és Brazíliában is sikerrel mutatkozott be a társulat.

MAGA AZ ÖRDÖG
Pass-port Szeged
75'

A ti nyelveteket beszéljük és mégsem értjük egymást.
Két ország polgárainak viszonya egymáshoz. Két nemzet. Idióta vigyor, protokoll, régi sebek, régi és szétbonthatatlan összeforrottság. Ugyanakkor egy nemzet a határ két oldalán. A kisebbség és a többség párkapcsolata. De most mindkettő egy nemzeti közösséghez tartozik. Területileg szétválasztva: a határ túloldalán maga az ismeretlen. Ez nem szimbolikus. Fogalmatok sincs! Nekünk se, bár erről azt gondolom, hogy nem igaz... A tied-e az, ami nem? Jogaink vannak, követeléseink. Ma már eszközeink is érvényre jutattni őket. Te nem leszel megkérdezve. Liberális, európai, népszavazás, konzervatív, jobboldal, hagyományok, szélsőséges ezotéria, sértettség, útálat... Ám testvéreink, ne feledjétek! Szeretünk benneteket, mint ahogy Ti még soha...

Szereplők: Csorba Kata, Mezei Kinga, Mészáros Gábor, Seres István Pipu
Dramaturg: Antal Attila
Jelmeztervező: Pletl Zoltán
Díszlettervező: Sinkovics Ede
Zene: Antal Attila
Koreográfus: Seres István Pipu
Állatszobrok: Daniela Mamužić

18 éven felülieknek!



PASS-PORT EUROPE
„Kedves Európa...”
90’

Levél Európához egy életről. Egy rakás emberi életről.
Mi európaiak vagyunk. Mi nem vagyunk európaiak. Akkor is azt hittem, hogy európai vagyok, amikor még nem létezett az Unió. Európa az micsoda? What is this? Európa kezdete vagy a vége? BEJÁRAT-KIJÁRAT? EMERGENCY EXIT?! Komoly vám- és átlépésellenőrzés a határon. A határ metafora. A határ nem metafora. A Balkán kapuja? A világ vége?
UTÓPIA. A színház pedig AKCIÓ! Kritikus akció.
Let’s go to Europe! Lets go! STOP! Baby Stop! Elveszítjük önmagunkat, elveszítenek bennünket. Europe hates me, I hate Europe! Európa nem tud rólam semmit, én sem róla. Sok mindent hiszünk egymásról, ha egyáltalán gondolunk egymásra. Elérhetetlen.
Minden nap, minden éjjel gondolok rád:
Dear Europe, I LOVE YOU, I LOVE YOU SO MUCH!...

Szereplők:
Béres Márta, Csorba Kata, Jelena Mihajlović, Mezei Kinga, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek, Pletl Zoltán, Seres István Pipu, Suzana Vuković

Dramaturg: Antal Attila
Jelmeztervező: Pletl Zoltán
Díszlettervező: Sinkovics Ede
Zene: Antal Attila
Rendező: Urbán András

A két előadás a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül megvalósuló ThePer projekt második és harmadik része.
Koprodukciós partner: MASZK Egyesület (Szeged)

www.kosztolanyi.org
www.maszk.hu

Ajánlatunk


Az elegáns londoni szőrmeszalonban Gilbert, a felfuvalkodott társtulajdonos, felesége távollétében, a hódítás reményében nercbundát készül ajándékozni Janienek, az egzotikus szépségnek. Tervének többek között az is akadálya, hogy Janie férje, feltehetőleg erősen gyanakodna, ha felesége egy tízezer fontos bundában állítana haza. A nőügyekben páratlanul találékony Gilbert beindítja a megoldás gépezetét, aminek következtében elképesztő események kezdik gyors ütemben követni egymást.

zenés átirat két részben

Kövess minket!


További ajánlataink


Pintér Béla és Társulata: Marshal Fifty-Six Szép

UP Újpesti Rendezvénytér

Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek…

Egy, kettő, három Szép

Átrium

Norrison bankigazgatónak egy óra áll a rendelkezésére, hogy csodát tegyen. Pártfogoltja választottjából kell decens üzletembert varázsolnia, felépítve egy új világot.

Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!