Program


Kulcskeresők

Kulcskeresők

Bedobozolt Kulcskeresők. Vidám Örkény -darabbal zárul az évad a Veszprémi Petőfi Színházban.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. szeptember 28. hétfő, 15:00

A meghirdetett Szerelmem, Petőfi című produkció helyett a Kulcskeresők című előadás lesz a veszprémi színház idei évadának ötödik nagyszínházi bemutatója. A teátrum az elmúlt években csatlakozott az Örkény centenárium rendezvényeihez, aktívan részt vett a záróesemény szervezésében és az író tiszteletére tűzte műsorára sikerrel a Sötét galamb című ritkán játszott drámát. Most egy nagyon vidám, ám elgondolkodtató, igazi, egyedi Örkény-humorral teleszőtt darabot láthatnak a nézők a Petőfi Színházban.

Kéri Kitty szeretné, ha a közönség nagyon sokat nevetne az előadáson, miközben szembesülne gyengeségeivel és önbecsapásaival.

- Örkény azt írja, álmodó nép vagyunk. Kulcskeresői sem a saját, sem a helyzetük kulcsát nem találják. Végtelen humorral, szeretettel, megértően kezeli hősei álmodozását és önbecsapását, ami egyben nemzeti sajátosságunk. A kudarcainkat feledve vígan kapaszkodunk abba, aki jobb jövőt ígér nekünk és bukásunkat győzelemmé változtatja át. Az emberek hozzászoktak a dobozokhoz. Dobozokban élünk, dobozokban dolgozunk, dobozokat vezetünk, az ételeinket is dobozokban tároljuk, esténként dobozokban nézzük, hogy mi történik a nagyvilágban, dobozokba fekszünk le aludni, dobozokban imádkozunk és életünket is egy dobozban fejezzük be. Dobozokba soroljuk egymást és magunkat. S, ha már egyszer bent reked egyben, nagyon nehezen törhet ki belőle az ember. De az esetek többségében saját döntéseink alapján vállaljuk, hogy inkább a dobozunkon belül maradjunk, mert a dobozon túlmutató világ és a szabadság túl bonyolult, túl kockázatos, túl sok felelősséggel járna. Örkény István „álmodó” magyarjainak története egy lakásban, tehát egy dobozban játszódik, ahonnan nincs kiút. Majd amikor mégis ott a szabadulás lehetősége, ők mégis azt választják, hogy a dobozon belül maradjanak. A közönség, amely remélhetőleg jó humorérzékkel szembesül saját gyengeségeivel és önbecsapásaival, szintén egy dobozban ül, a színházban. Ha ki akarunk szakadni saját, megszokott dobozainkból, akkor felcseréljük egy másik dobozra. Ez a szórakozás, a változás illúziója. Hogy önmagunkban keressük az igazi változás lehetőségét, hogy szembesüljünk magunkkal és a kudarcainkkal és esetleg így tanuljunk belőlük, ahhoz már jóval nagyobb bátorság szükségeltetik. A Kulcskeresők díszlete egy doboz. Épp ezért. Örkény István így vallott erről a művéről:„Arról írok, hogy ilyenek vagyunk mi, magyarok. Van úgy, hogy alábecsüljük magunkat, és akkor elfog egy kisebbrendűségi érzés, van úgy, hogy túlbecsüljük magunkat, és akkor azt álmodjuk, hogy mindent jobban tudunk mindenki másnál...egyetlenegy van nekünk: a tehetségeink. Na már most, hogy ezekkel a tehetségekkel mit kezdjünk, hogy ezekkel jól gazdálkodunk-e,vagy elpocsékoljuk-e, erről szól ez a darab. Pontosabban és konkrétan, hogy az lesz-e minálunk pilóta, aki pilótának való, és fölveszik-e a rádióhoz azt, akit az isten is rádióriporternek teremtett. Erről szól a Kulcskeresők.” - többek között erről beszélt Kéri Kitty rendező, aki az előadás dramaturgja és ő alakította ki a produkció jelmezvilágát.

Leírás:
„Arról írok, hogy ilyenek vagyunk mi, magyarok. Van úgy, hogy alábecsüljük magunkat, és akkor elfog egy kisebbrendűségi érzés, van úgy, hogy túlbecsüljük magunkat, és akkor azt álmodjuk, hogy mindent jobban tudunk mindenki másnál...egyetlenegy van nekünk : a tehetségeink. Na már most, hogy ezekkel a tehetségekkel mit kezdjünk, hogy ezekkel jól gazdálkodunk-e , vagy elpocsékoljuk-e, erről szól ez a darab. Pontosabban és konkrétan, hogy az lesz-e minálunk pilóta, aki pilótának való, és fölveszik-e a rádióhoz azt, akit az isten is rádióriporternek teremtett. Erről szól a Kulcskeresők.” /Örkény István/

Örkény azt írja, álmodó nép vagyunk. Kulcskeresői sem a saját sem a helyzetük kulcsát nem találják. Végtelen humorral , szeretettel, megértően kezeli hősei álmodozását és önbecsapását, ami egyben nemzeti sajátosságunk. A kudarcainkat feledve vígan kapaszkodunk abba, aki jobb jövőt ígér nekünk és bukásunkat győzelemmé változtatja át. (Kéri Kitty rendező)

Az előadásban színpadra lép: Oberfrank Pál, Palásthy Bea, Trokán Anna, Kőrösi Csaba, Módri Györgyi, Nagyhegyesi Zoltán, Keresztes Gábor, Szűcs Lászó és az ügyelő, Madár K. Zoltán.

 

Ajánlatunk


Daphne du Maurier regénye alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló bemutatója

A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük csaknem hajótöréssel végződik.

Kövess minket!


További ajánlataink


Barabás Lőrinc Quartet & Sena Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző a budapesti zenei élet egyik meghatározó szereplője. Ezen az estén az Irie Maffiából ismert énekesnővel,…

ANDREA BOCELLI - RÁADÁS! Szép

MVM Dome

A nagy érdeklődésre való tekintettel, Andrea Bocelli az immár teltházas november 23-i koncertje után november 24-én is fellép az MVM…

Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!