Program


KÉRI GÁBOR - EICHINGER TIBOR- gitár DUÓ KONCERTJE

KÉRI GÁBOR - EICHINGER TIBOR- gitár DUÓ KONCERTJE

KURTÁG és LIGETI MŰVEK GITÁRON – Hommage

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. február 26. csütörtök, 19:30

Kurtág „Szálkák” és Ligeti „Musica Ricercata” című műveinek – ill. részleteinek – saját improvizációkkal bővített előadása két gitáron az előadók saját átiratai alapján.
Mindkét előadó jazz-gitár művész, Eichinger Tibor a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte diplomáját, Kéri Gábor Snétberger Ferenc tanítványa, majd Németországban
számos formációban megfordul (Tony Lakatos,Klaus Doldinger,Al Porcino Big Band).
Céljuk tehát a kortárs zeneművek és az improvizáció élményének bemutatása koncerteken.
Ligeti maga is folyamatosan kísérletező alkotó, azért is esett a művészek választása a korai „Musica Ricercata” improvizációkkal való bővítésére, mert ezek a művek – még a bartóki hatás alatt íródva - talán a leginkább „érintetlenek” kísérletezés szempontjából a későbbi elektronikus, vagy „Hungarian Rock” kompozíciókhoz képest, ugyanakkor számtalan zenei lehetőséget kínálnak az improvizációra. A zongoráról két gitárra átírt darabok autentikus megszólaltatása mellett (a 11-ből 4 témát választottak ki a művészek), fontos kiemelni a két gitár ritmikai függetlenségét – melyet, ismerve Ligeti kései vonzódását az afrikai zenéhez – számos ritmikai képletben igen jól ki lehet használni.Ugyanakkor, ismét utalva a nagy Mester kísérletező szellemére, az akusztikus hangszerek mellett helyet kapnak az elektromos gitárok is, így hangzásban teljesen új dimenziókat nyitva az eredeti alkotások megközelítéséhez és „élvezeti értékük” feltárásához.
Kurtág eredetileg cimbalomra íródott műve virtuóz ötletek kimerülhetetlen kincsestára.
Mindkét gitárművész készített már felvételeket cimbalom-gitár duó, ill. trió formában (ütősökkel), így – a mű ismeretében - szinte magától adódik a késztetés, két - a jazz-improvizációban jártas - művész ilyen irányú megközelítése e kincsestár „újrafelfedezéséhez”.
A „Szálkák” két gitáros interpretációja közben a művészek mintegy „rácsodálkozva” fedezik fel a jazz konvencionális harmóniaépítkezésének Kurtág által zseniálisan megfogalmazott inkonvencionális alkalmazásait.
A négy tétel mindegyikének fő témája mellé improvizáció egy-egy kiragadott részlettel, majd a tételek lezárása az eredeti mű alapján adja meg a keretét ennek a nem mindennapi vállalkozásnak.
A művészek szándéka nem csak a két műfaj – már annyiszor megálmodott, de ritkán igazán funkcionáló – közelítése, hanem a mai magyar zeneszerzők és előadóművészek, valamint a zeneszerető közönség figyelmének felkeltése, inspirálása – úgy a jazz, mint a kortárs zeneművészet oldalán.

Ajánlatunk


40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

zenés party két részben

Kövess minket!


További ajánlataink


Szentpéteri Csilla & Band - Mojito koncertshow

MOM Kulturális Központ

Merüljön el a zene és vizuális művészet lenyűgöző összhangjában egy igazán exkluzív, mediterrán hangulatú koncerten!

Ments meg, szerelem! Szép

Városmajori Szabadtéri Színpad

Nyolc ember mulatságos és megható találkozása az online térben a pandémia idején. Musicalvígjáték a félreértésekről és a válságon győzedelmeskedő szerelemről.

Glattauer vígjátéka nagy emberismerettel és virtuozitással sodorja nézőjét a hősökkel együtt a jövő meglepetései felé...

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!