Program


Duna Szimfonikus Zenekar - A nagy Triász - Tavaszi 4.

Duna Szimfonikus Zenekar - A nagy Triász - Tavaszi 4.

A Duna Szimfonikus Zenekar tavaszi hangversenysorozatának IV. előadása.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2016. április 8. péntek, 19:00

A három bécsi klasszikus mester ismerte egymást: Joseph Haydn (1732-1809) és Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a nagy korkülönbség ellenére is barátok voltak, akik egymás művészetét nagyra tartották és tisztelték. Mindketten rövid ideig tanították Ludwig van Beethoven-t (1770-1827), aki azonban mindkét mesterével elégedetlen volt, mert már akkor meg volt győződve saját zsenialitásától. 

Mozart 1772 elején (16 évesen) komponálta azt a kis sorozatot, melyeket ma vonószenekari divertimentókként ismerünk (K. 136-138), de „hangszerelésük” alapján születésükkor valószínűleg vonósnégyesek lehettek. Mozart 1770 márciusában tett itáliai utazása során Milánóban ugyanis találkozott a vonósnégyes íráshoz mesterien értő Sammartinivel, és profitált is az idős mester kompozíciós módszereiből, mintát és ihletett egyaránt kapott kompozíciós technikájából. 

Az 1780-as évek elején keletkezett Haydn bájos, gazdag invenciójú és szórakoztató Zongoraversenye, amelynek már a saját korában is kedvelt volt a Rondo all’Ungherese feliratot viselő verbunkos ízű zárótétele.

Beethoven kedvelte és tisztelte az „udvari kamara-mechanikus” címet viselő Johann Nepomuk Mälzelt, aki amolyan ezermesterféle ember volt Bécsben. Különféle zene automatákkal és szerkezetekkel kísérletezett. Az ő nevéhez fűződik többek között a metronóm feltalálása, amely a zeneszerzők által meghatározott tempót mutatta meg. Ennek fő alkatrésze egy inga, amelynek kilengési sebessége a szerzői szándéknak megfelelően módosítható, kattanásai pedig hűen jelzik a szerzők által kívánt időegységet. A 8. szimfónia második tételének egyenletesen lüktető, ketyegő ritmussal kísért zenéjét Mälzel metronómja ihlette. Erről tanúskodik az azonos dallamú, humoros Beethoven-kánon szövege is. Beethovent bántotta, hogy ez a szimfóniája kevesebb tapsot kapott az 1814. február 27-i bemutatón, mint a 7. szimfónia. Szerinte „azért nem tetszett, mert annyival jobb a másiknál. Eljön az idő, amikor majd tetszeni fog!”. Beethoven jóslata valóra vált: a 8. szimfónia hamarosan népszerű lett.

Zelinka Tamás

Műsor
Mozart: D-dúr divertimento (K. 136)
Haydn: D-dúr zongoraverseny (Hob. XVIII:11)
Beethoven: 8. (F-dúr) szimfónia, op. 93

Közreműködik:
Boros Misi — zongora

Vezényel:
Deák András

Ajánlatunk


Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen.

Kövess minket!


További ajánlataink


Fejes Endre - Presser Gábor: Jó estét nyár, jó estét szerelem

Pesti Magyar Színház, Sinkovits Színpad

A Jó estét nyár, jó estét szerelem a magyar zenés színházi irodalom egyik legkülönlegesebb, egyben legsikeresebb darabja. Ősbemutatója óta igazi…

ATTRACTION Szép

Papp László Budapest Sportaréna

Az Attraction Látványszínház, a Britain's Got Talent 2013-as győztes csapata, először ad egészestés show-t Magyarországon!

Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását…

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!