Program


Carmen Souza & Theo Pascal "Epistola"

Carmen Souza & Theo Pascal "Epistola"

Carmen Souza 1981-ben született Lisszabonban egy Zöld-foki-szigetekről származó keresztény családban. Munkájából adódóan édesapja sokat volt távol a tengeren, így az utána érzett hiány már nagyon korán megismertette Souzával azt a bizonyos nosztalgikus, melankolikus „Sodade” érzést. A szigetországból hozott életstílussal körülvéve sokszínű nyelvi környezetben nőtt fel, szülei a kreol dialektus Zöld-foki-szigeteken elterjed változatát beszélték, környezete a portugált.

Nincs aktuális előadás

Egy múltbeli eseményre kerestél. Kérjük, válogass aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2015. július 18. szombat, 20:00

Kamaszkorában már profi énekesként tagja lett a Lusophone Gospel Choir énekegyüttesnek. Erős spirituális személyisége jóvoltából mindig úgy érezte, hogy a zenével egyfajta missziós tevékenységet végez. Kiválasztottnak érezte magát, aki ezáltal fejezheti ki egyéniségét, mindennap keményen dolgozva, hogy megszolgálja ezt a lehetőséget. Egyértelműen hatottak rá olyan zenészek, mint például Luis Morais, Theo Pas'cal, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nina Simone, Joe Zawinul, Herbie Hancock, Keith Jarret, Bill Evans, Miles Davis, Horace Silver – ők inspirálták fejlődését és a törekvést egyedülálló stílusa kialakítására. Tehetségét producere és mentora, Theo Pas'cal, az egyik legjobb portugál basszista fedezte fel, és vezette be őt a jazz, a fúziós zene és a hasonló kortárs műfajok világába. Mindez markánsan hatott Carmen zenei fejlődésére.

Carmen 2003-ban kezdett Theóval dolgozni azon a szerzeményén, amely debütáló, Ess ê nha Cabo Verde című albumán jelent meg. Kreol anyanyelvén énekelve új hangzást akart teremteni, amely egy intim, akusztikus előadásban, az eredeti gyökerektől eltérő módon egyesíti a kortárs jazz zenét az olyan hagyományos afrikai és zöld-foki ritmusokat, mint a batuke, a morna és a cola djon. Maga az Ess ê nha Cabo Verde két évvel később, 2005-ben jelent meg, s a kritikák elismeréssel fogadták, és ugyanabban az évben a fellépés a readingi WOMAD fesztiválon már a nemzetközi áttörést jelentette. 2008-ban jelent meg második albuma a Verdade, amelyen szerepel társproducerként, játszik elektromos orgonán és gitáron is. Kreol nyelven énekelt izgalmas, élénk, melodikus repertoárját a nemzetközi szakirodalom kitörő lelkesedéssel fogadta.

E két, elsimerést kiváltó lemez után 2010-ben az impresszív Protegid (Védett) című kiadvánnyal jelentkezett, amely tökéletes eleganciával és kifinomultsággal vegyíti az afrikai és zöld-foki hagyományokat a kortárs jazz-zel és az afro-latin muzsikával. A szerzőpáros, Souza és Pas’cal egy olyan albumot hozott össze, amely tovább tágítja a zöld-foki, a világzene és a jazz határait. Carmen ezúttal is társproducer, gitározik, orgonázik, énekel, illetve a 12 dalból 11-nek a szövegét is ő jegyzi. A Protegiden egyedi énekstílusa, bátor zenei megoldásai olyan énekesek közé emeli, mint Billie Holiday, Nina Simone, Cleo Laine, Eartha Kitt vagy Marie Daulne. Egyedülálló énekesi, szerzői, zenészi tehetsége kiemeli őt a többnyire női zöld-foki előadók közül, és progresszív módon jelöli ki helyét a jazzben és a világzenében. Ez az album világszerte nagy visszhangot váltott ki, és a sajtó felfedezte, hogy valami új zajlik zenéjében. Minderről így írt a World Music Central: „Mérföldkő, amely azonnal megragad, ugyanakkor arra ösztönöz, hogy mindent újragondolj, amit ismersz és szeretsz a zöld-foki hangzásban”; így az NPR: „Egy teljesen új világra nyit ablakot”; és így a The Independent: „Poetikus hangja ugyanolyan eredeti, mint maga a zene, amit játszik”. A Protegidet ezen kívül jelölték a német zenei kritikusok díjára is, és áprilisban felkerült az európai világzenei toplistára. Akárcsak augusztusban második albumának, a Verdadénak új kiadása a Galileo gondozásában, amely az év végére számtalan „Best World Music Album 2010” gyűjtésre is felkerült.

Carmen Souza 2005 óta intenzíven turnézik világszerte, 2010-ben pedig a legnagyobbak közül olyan színpadokon lépett fel, mint a The North Sea Jazz Festival (Hollandia), a London African Music Festival (Anglia) vagy a Leverkusener Jazztage Festival (Németország). Leverkusenben a címlapokon együtt szerepelt kettősük Marizával egy lenyűgöző előadás jóvltából, amelyet később a német Sat3 tévé is leadott. Több koncertjét is közvetítették szerte a világban olyan nagy tévé- és rádiócsatornák, mint a CBC (Kanada), az RDP (Portugália), a RADIO6 (Hollandia). Egyediségét felfedezték olyan elismert etnográfusok is, mint Gerhard Kubik és Fernando Arenas. Áttörést jelentő munkásságával Arenas mélyrehatóan foglalkozott a University of Minnesota (USA) gondozásában megjelent „Túl a függetlenségen: globalizáció, posztkolonializmus és kultúra Luzofón-Afrikában” című könyvében.

Carmen Souza a 2011-es évet január 6-án egy speciális műsorral kezdte az olasz nemzeti televízióban, a RAI UNO-n, Concerto Dell Epifania címmel. Mivel január 6. Itáliában egyházi ünnep, műsorát milliók nézték. Ezt követte egy végig telt házas, a közönséget és a sajtót egyaránt elvarázsoló koncertsorozat Angliában, Törökországban, Hollandiában, Németországban, a Zöld-foki-szigeteken, Lettországban, Írországban, Portugáliában, Finnországban, az USA-ban és Kanadában. Első hivatalos észak-amerikai turnéja külön említést érdemel: 14 fellépés más-más államban, meghívás a San Franciscó-i, a monterey-i, illetve a montreali jazz fesztiválra. A monterey-it az NPR élében közvetítette. Hasonló sikert hozott első zöld-foki fellépése is, amelyet a teljes nemzeti sajtó nagy elismeréssel fogadott. Így fogadta a közönség is, végleg kijelölve Souza különleges helyét az ország zenei kultúrájában.

2012 januárja jelentette az első élő album kiadását. Ezen duóban szerepel régi zenésztársával, Theo Pas'callal. Élő előadása igazolja, hogy miért érdemelte ki a napjaink egyik legizgalmasabb világzenei előadója címet. Stílusa egyedi és meggyőző, zöld-foki gyökerei olyan magától értetődőek, mint a benne élő vágy, hogy egy új nyelvet alkosson, a világjazzét. Ugyanebben az esztendőben, szeptemberben következett a negyedik album, a Kachupada. Franciaországban már az első héten a 6. Helyen nyitott a világzenei toplistán, a Telerama Magazin a legmagasabb szintű jazz mérföldköveként írt róla, a CD-t pedig Németországban egy 13 fellépést tartalmazó koncertkörúton mutatták be.

„Korszerű módon képes egyetlen dalban megjelenteni a legnagyobb jazz dívák meleg, melodikus regisztereit. ...A zöld-foki zenét egy teljesen új ruhába öltözteti, megkülönböztetve magát az ország minden más női előadójától. ...A morna és a funaná megújulásának egy teljesen más utat nyit, új lelket lehelve beléjük” – írja róla az A Semana-Cape Verde.

Carmen Souza végleg igazi erősségévé vált a világzenének, és Európa egyik legkeresettebb jazz énekese lett

„Carmen Souza hallatlan intimitással, érzékiséggel, karakterrel és hihetetlen könnyedséggel énekel kreol dialektusban. Zenéjének megejtő egyszerűsége, ritka tisztasága zöld-foki hátterének hatását mutatja, elegyedve a jazz és a modern soul hangzásvilágával. Ebből áll össze gyönyörűen vibráló, akusztikus, érzékelhetően keverék stílusa. Ez a 21. század világ soul zenéje.”  - David Sylvian

Ajánlatunk


Évnyitó vagy szülői értekezlet? Napközi ügyelet és portfólió készítés? Mit tegyünk, ha a tanár kollégák játszmákba hajszolják egymást és visszaélnek a helyzetükkel? Mi történik, ha a megannyi dolgozat javítása vagy az iskolai kirándulás kihat a pedagógus magánéletére?

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy azt Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők.

Kövess minket!


További ajánlataink


DEMJÉN – „Nincs középút”

Papp László Budapest Sportaréna

Demjén Rózsi a legenda, aki huszonhetedik alkalommal tölti meg az Arénát!

Szeretetkert - Kultúrkúria

Klebelsberg Kultúrkúria

Szeretetkert a Klebelsberg Kultúrkúriában 04.27-én Schell Judittal, Mészáros Mátéval és Dr. Piczkó Katalinnal.

Hirdetési információ

Ebben a rovatban a rendszer által válogatott népszerű programokat ajánlunk. Közöttük fizetett hirdetések is lehetnek.

Ajándékozz jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány a Jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezd otthonod kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesülj hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsd össze a kosarad újra!